Ryżowe ciasteczka z żurawiną i kokosem
Tym razem mamy coś dla miłośników bezglutenowych wypieków. Idealnie kruche ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem żurawiny i mocnym aromatem kokosa.
Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :)
Składniki
- proporcje na około 45 ciasteczek
Wariant dla tradycjonalistów
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, cukier i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy, jajko, ekstrakt waniliowy i sól. Ustawić czas 1 minuta, prędkość 5-6
Ciasto wyjąć na stolnicę, dodać żurawinę i chwilę wyrabiać, a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.
Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 4 cm. i spłaszczamy w dłoniach, a następnie za pomocą pędzelka każde ciastko smarujemy wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :)
Składniki
- proporcje na około 45 ciasteczek
- 300 g mąki ryżowej
- 170 g oleju kokosowego
- 120 g brązowego cukru (można zastąpić erytrytolem, maltitolem lub ksylitolem)
- około 100 g wiórków kokosowych
- około pół szklanki żurawiny
- 1 bardzo duże jajko lub dwa małe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- duża szczypta soli
- kilka łyżek wody lub płynnego miodu wymieszanego z wodą w proporcjach 1:1
Wariant dla tradycjonalistów
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy, sól, jajko, ekstrakt waniliowy, cukier i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.
Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę masło lub olej kokosowy, jajko, ekstrakt waniliowy i sól. Ustawić czas 1 minuta, prędkość 5-6
Ciasto wyjąć na stolnicę, dodać żurawinę i chwilę wyrabiać, a następnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki.
Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC.
Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 4 cm. i spłaszczamy w dłoniach, a następnie za pomocą pędzelka każde ciastko smarujemy wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi.