Ryż z soczewicą po indyjsku
Jako dodatek do wołowiny w jogurcie podałam bardzo smaczny ryż z soczewicą. Niestety zignorowałam sugestię w przepisie, aby podawać go od razu po przyrządzeniu. Zrobiłam go 2 godziny wcześniej, odstawiłam no i okazało się, że on sobie w garnku ładnie „doszedł”, soczewica się rozpadła i straciła kształt. W efekcie nie wyglądało to już zbyt atrakcyjnie wizualnie, niemniej w smaku było bardzo dobre ;)
Danie robiłam z połowy porcji podanej w oryginalnym przepisie i taka ilość jest wystarczająca dla 4 osób jako dodatek. Jeśli ryż z soczewicą miałby być podany jako samodzielne danie (tak jak podaje się go w Indiach), wówczas ilość składników, które podaję poniżej, trzeba podwoić.
RYŻ Z SOCZEWICĄ PO INDYJSKU
(na 4 porcje jako dodatek do obiadu)
100g ryżu basmati,
85g czerwonej soczewicy,
1 łyżka oleju lub klarowanego masła,
½ małej cebuli,
½ łyżeczki świeżo startego imbiru,
½ łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę,
¼ łyżeczki kurkumy,
300ml wody,
½ łyżeczki soli
Na sitko wsypać ryż i soczewicę i razem dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek, imbir i kurkumę i smażyć przez minutę. Dodać ryż z soczewicą (ostrożnie, może pryskać!) i wymieszać. Wlać wodę i całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze 20-25 minut (gdyby w trakcie gotowania okazało się, że brakuje wody, dolać trochę). Tuż przed podaniem posolić i dobrze wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)
Danie robiłam z połowy porcji podanej w oryginalnym przepisie i taka ilość jest wystarczająca dla 4 osób jako dodatek. Jeśli ryż z soczewicą miałby być podany jako samodzielne danie (tak jak podaje się go w Indiach), wówczas ilość składników, które podaję poniżej, trzeba podwoić.
RYŻ Z SOCZEWICĄ PO INDYJSKU
(na 4 porcje jako dodatek do obiadu)
100g ryżu basmati,
85g czerwonej soczewicy,
1 łyżka oleju lub klarowanego masła,
½ małej cebuli,
½ łyżeczki świeżo startego imbiru,
½ łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę,
¼ łyżeczki kurkumy,
300ml wody,
½ łyżeczki soli
Na sitko wsypać ryż i soczewicę i razem dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą.
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, dodać posiekaną cebulę i smażyć, aż lekko się zrumieni. Zmniejszyć ogień, dodać czosnek, imbir i kurkumę i smażyć przez minutę. Dodać ryż z soczewicą (ostrożnie, może pryskać!) i wymieszać. Wlać wodę i całość zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować jeszcze 20-25 minut (gdyby w trakcie gotowania okazało się, że brakuje wody, dolać trochę). Tuż przed podaniem posolić i dobrze wymieszać.
Podawać od razu po przygotowaniu.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)