Ryż z jabłkami i cynamonem
Dziś przedstawiam moje wspomnienie z dzieciństwa, pyszny i kremowy ryż zapiekany z jabłkami w cynamonie pod kołderką ze słodkiej śmietany. Mama bardzo często nam robiła coś takiego i sama postanowiłam go w końcu przyrządzić. Skorzystałam z przepisu kuchni Lidla, który delikatnie zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe i wyszedł absolutnie przepyszny! Kremowy ryż i słodkie cynamonowe jabłka, idealne danie na chłodne wieczory. Polecam gorąco!
Scroll down for recipe in English
Ryż z jabłkami i cynamonem(4 porcje)
Składniki:
- 200 g ryżu
- 600 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 4 jabłka, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych i starte na grubych oczkach
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Składniki na sos:
- 150 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 70 g cukru pudru
Przygotowanie:
- W średnim rondelku zagotuj mleko z solą i wsyp ryż. Gotuj przez 15-20 minut, często mieszając, aż ryż stanie się kleisty po czym zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 30 minut.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i gdy się rozgrzeje dodaj jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny i wymieszaj. Smaż jabłka przez 5 minut, po czym wmieszaj cynamon i zdejmij patelnię z ognia.
- Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania wyłóż połowę ryżu, na nim jabłka z patelni i na wierzchu rozsmaruj resztę ryżu.
- W średniej misce wymieszaj rózgą śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Rozsmaruj sos na wierzchu zapiekanki i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika.
- Piecz przez 30 minut, po czym wyjmij, odstaw na chwilę i zajadaj.
Smacznego!
English version
Apple Cinnamon Rice Pudding(4 servings)
Ingredients:
- 200 g rice
- 600 ml of whole milk
- 1 pinch of salt
- 4 apples, washed, peeled, cored and grated
- 1 tablespoon butter
- 2 tablespoons sugar
- juice of 1/2 lemon
- 1 teaspoon cinnamon
Ingredients for the sauce:
- 150 ml sour cream
- 2 tsp vanilla sugar
- 70 g caster sugar
Preparation:
- Add milk and salt to a medium saucepan, bring to the boil and add rice. Cook for 15-20 minutes, stirring from time to time, remove from the heat, cover and set aside for 30 minutes.
- Heat large pan with 1 tbsp of butter over medium heat, add apples, 2 tablespoons sugar, lemon juice and mix. Cook the apples for 5 minutes, then stir in the cinnamon and remove the pan from the heat.
- Spread half of the rice in the greased casserole dish, next spread apples and top with the rest of the rice.
- Preheat the oven to 200 oC.
- In a medium bowl, mix the sour cream, vanilla sugar and caster sugar. Spread on top of the rice, place in the oven and bake for 30 minutes.
Enjoy!