Ryż z jabłkami i cynamonem

Ryż z jabłkami i cynamonem

Dziś przedstawiam moje wspomnienie z dzieciństwa, pyszny i kremowy ryż zapiekany z jabłkami w cynamonie pod kołderką ze słodkiej śmietany. Mama bardzo często nam robiła coś takiego i sama postanowiłam go w końcu przyrządzić. Skorzystałam z przepisu kuchni Lidla, który delikatnie zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe i wyszedł absolutnie przepyszny! Kremowy ryż i słodkie cynamonowe jabłka, idealne danie na chłodne wieczory. Polecam gorąco!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryż z jabłkami i cynamonem

(4 porcje)

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 600 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 4 jabłka, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych i starte na grubych oczkach
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Składniki na sos:

  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. W średnim rondelku zagotuj mleko z solą i wsyp ryż. Gotuj przez 15-20 minut, często mieszając, aż ryż stanie się kleisty po czym zdejmij garnek z ognia, przykryj pokrywką i odstaw na 30 minut.
  2. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło i gdy się rozgrzeje dodaj jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny i wymieszaj. Smaż jabłka przez 5 minut, po czym wmieszaj cynamon i zdejmij patelnię z ognia.
  3. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania wyłóż połowę ryżu, na nim jabłka z patelni i na wierzchu rozsmaruj resztę ryżu.
  4. W średniej misce wymieszaj rózgą śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Rozsmaruj sos na wierzchu zapiekanki i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika.
  5. Piecz przez 30 minut, po czym wyjmij, odstaw na chwilę i zajadaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Apple Cinnamon Rice Pudding

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g rice
  • 600 ml of whole milk
  • 1 pinch of salt
  • 4 apples, washed, peeled, cored and grated
  • 1 tablespoon butter
  • 2 tablespoons sugar
  • juice of 1/2 lemon
  • 1 teaspoon cinnamon

Ingredients for the sauce:

  • 150 ml sour cream
  • 2 tsp vanilla sugar
  • 70 g caster sugar

Preparation:

  1. Add milk and salt to a medium saucepan, bring to the boil and add rice. Cook for 15-20 minutes, stirring from time to time, remove from the heat, cover and set aside for 30 minutes.
  2. Heat large pan with 1 tbsp of butter over medium heat, add apples, 2 tablespoons sugar, lemon juice and mix. Cook the apples for 5 minutes, then stir in the cinnamon and remove the pan from the heat.
  3. Spread half of the rice in the greased casserole dish, next spread apples and top with the rest of the rice.
  4. Preheat the oven to 200 oC.
  5. In a medium bowl, mix the sour cream, vanilla sugar and caster sugar. Spread on top of  the rice, place in the oven and bake for 30 minutes.

Enjoy!

Zdjęcie - Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ryż z jabłkami i cynamonem / Apple Cinnamon Rice Pudding - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów