Ryż z groszkiem i łososiem

Ryż z groszkiem i łososiem

Zdjęcie - Ryż z groszkiem i łososiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wariacja w temacie klasycznego włoskiego dania o wdzięcznej nazwie Risi e Bisi, w mojej wersji z dodatkiem wędzonego łososia. Dość pożywne danie, najlepiej podawać z dodatkiem kieliszka białego wina Sauvignon blanc.

 

  • 125g ryżu
  • 280g groszku świeżego lub mrożonego
  • 50g łososia wędzonego
  • 700ml bulionu
  • 20g masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 35g tartego parmezanu
  • sól morska, pieprz

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na dużej patelni z dodatkiem połowy (10g) masła oraz oliwy. Gdy cebula będzie szklista dodać groszek i zmniejszyć ogień na średni, po 5 minutach dodać ryż i smażyć kolejne 5 minut mieszając. Dodać 3/4 gorącego bulionu i zostawić na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie bulion. Jeśli ryż będzie nadal twardy dodać resztę bulionu i gotować jeszcze chwilę.

 

Tuż przed zdjęciem ryżu z ognia dodać resztę masła, posiekanego łososia, parmezan i wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem.

Kategorie przepisów