Ryż z groszkiem i łososiem
Wariacja w temacie klasycznego włoskiego dania o wdzięcznej nazwie Risi e Bisi, w mojej wersji z dodatkiem wędzonego łososia. Dość pożywne danie, najlepiej podawać z dodatkiem kieliszka białego wina Sauvignon blanc.
- 125g ryżu
- 280g groszku świeżego lub mrożonego
- 50g łososia wędzonego
- 700ml bulionu
- 20g masła
- 1 łyżka oliwy
- 35g tartego parmezanu
- sól morska, pieprz
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na dużej patelni z dodatkiem połowy (10g) masła oraz oliwy. Gdy cebula będzie szklista dodać groszek i zmniejszyć ogień na średni, po 5 minutach dodać ryż i smażyć kolejne 5 minut mieszając. Dodać 3/4 gorącego bulionu i zostawić na małym ogniu do momentu aż ryż wchłonie bulion. Jeśli ryż będzie nadal twardy dodać resztę bulionu i gotować jeszcze chwilę.
Tuż przed zdjęciem ryżu z ognia dodać resztę masła, posiekanego łososia, parmezan i wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem.