Rybne pierogi z pstrągiem
Jestem wielką fanką wszelkich dań z rybami. Uwielbiam rybne klopsiki, pierogi, nawet kiełbaski (tak! istnieją takie!).
Dzisiejsze pierogi nadziałam pstrągiem łososiowym (z powodzeniem możecie zastąpić go więc łososiem), stąd lekko różowy odcień farszu.
Pierogi podałam w lekkim bulionie rybnym, który ugotowałam na warzywach i skrawkach ryby (wraz ze skórą), jakie pozostały mi po obraniu mojego filetu.
Z podanych proporcji przygotowałam ok. 20 dużych pierogów, w sam raz na obiad dla 3 osób.
Ps. Do przygotowania moich rybnych pierogów wykorzystałam gotowe ciasto na azjatyckie pierożki gyoza (do kupienia w sklepach typu „kuchnie świata”). Po mój klasyczny, sprawdzony przepis na pierogi zapraszam do wpisu z przepisem na pierogi z mięsem (link).
Składniki:- pstrąg łososiowy - ok. 400 g
- szalotka - 1 szt
- jajko - 1 szt
- bułka tarta - 2 łyżki
- sok z cytryny - 1/2 łyżeczki
- sól, pieprz - do smaku
- koper - 2 łyżki
- ciasto na pierogi - http://kuchniaagaty.pl/przepisy/pierogi-z-miesem lub gotowe do pierożków gyoza
Z filetu ryby odetnij skórę (możesz wykorzystać ją razem z włoszczyzną do ugotowania lekkiego bulionu rybnego).
Filet wraz z posiekaną szalotką, koperkiem, jajkiem, bułką tartą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem umieść w misce/ malakserze i zmiksuj na gładki farsz. W razie konieczności dopraw do smaku.
Na krążki z ciasta (przepis tu) lub gotowego ciasta na azjatyckie pierożki nakładaj porcję nadzienia, dokładnie zlepiaj.
Pierożki gotuj w osolonej wodzie lub w bulionie, ok. 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Podawaj na ciepło, np. w bulionie.