Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

Stek z tuńczyka z warzywami

Stek z tuńczyka z warzywami

Beti Beti
kruche babeczki

Tarta rybaka z suszonymi pomidorkami

Tarta rybaka z suszonymi pomid…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Poke bowl
1

Poke bowl

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

Fisksoppa – zupa rybna po szwe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z jajkami i tuńczykiem

Sałatka z jajkami i tuńczykiem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pasta z twarogu i tuńczyka

Pasta z twarogu i tuńczyka

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Przepisy z tych kategorii

Łosoś teriyaki z pak choi
1

Łosoś teriyaki z pak choi

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z rukolą, tuńczykiem, jajkiem, oliwkami i pomidorkami

Sałatka z rukolą, tuńczykiem,…

Beti Beti
kruche babeczki

Tarta ze szparagami i łososiem

Tarta ze szparagami i łososiem

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Sałatka tuńczyk i fasola
1

Sałatka tuńczyk i fasola

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pasta z makreli wędzonej z jajkami

Pasta z makreli wędzonej z jaj…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Sałatka z soczewicy, łososia i kiełków słonecznika
1

Sałatka z soczewicy, łososia i…

figmara figmara
figowe smaki