Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

Śledzie w sosie miodowo-musztardowym

Śledzie w sosie miodowo-muszta…

Dzi Dzi
karmelowy

Dorsz pieczony z sosem ziołowym

Dorsz pieczony z sosem ziołowy…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka z łososiem i grejpfrutem

Sałatka z łososiem i grejpfrut…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z łososiem i serem kozim

Sałatka z łososiem i serem koz…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Śledzie pod pierzynką
1

Śledzie pod pierzynką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Kopytka zapiekane z serem

Kopytka zapiekane z serem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kotlety drobiowe z kaszą i pieczarkami

Kotlety drobiowe z kaszą i pie…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Halibut z pietruszkowo - cytrynową panierką

Halibut z pietruszkowo - cytry…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pstrąg pieczony w winie

Pstrąg pieczony w winie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kasza gryczana z porem i brukselką

Kasza gryczana z porem i bruks…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dorada z trawą cytrynową i  kolendrą

Dorada z trawą cytrynową i ko…

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko