Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

Gofry z łososiem

Gofry z łososiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Carpaccio z wędzonego łososia - szybka przystawka

Carpaccio z wędzonego łososia…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem
1

Pierogi z łososiem, szpinakiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Śledzie. Granat. Olej rydzowy. Stawiam na nieoczekiwane…

Śledzie. Granat. Olej rydzowy.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czarny makaron z sardynkami

Czarny makaron z sardynkami

Tyna Tyna
In cooking we trust

Śledzie pod pierzynką
2

Śledzie pod pierzynką

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Lasagne z czerwoną soczewicą
1

Lasagne z czerwoną soczewicą

figmara figmara
figowe smaki

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem

Zapiekanka ziemniaczana z tuńc…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Dyniowe cannelloni

Dyniowe cannelloni

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zapiekane omułki z ziemniakami

Zapiekane omułki z ziemniakami

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Śniadaniowy pudding chlebowy

Śniadaniowy pudding chlebowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekanka à la Musaka
1

Zapiekanka à la Musaka

food² food²
Food Square