Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

Bigos z czerwonej kapusty z owocami
1

Bigos z czerwonej kapusty z ow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i ziemniaczki pieczone z nutą mięty
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Beti Beti
kruche babeczki

Gulasz z udźca indyka po kreolsku
1

Gulasz z udźca indyka po kreol…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu

Ziemniaki pieczone w gęsim tłu…

Dzi Dzi
karmelowy

Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem

Łosoś zapiekany z pieczarkami…

figmara figmara
figowe smaki

Krupnik z ogórkami kiszonymi
1

Krupnik z ogórkami kiszonymi

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Obiad w 15 minut: kurczak z suszonym pomidorem, chili, orzechami pekan i natką pietruszki w sosie śmietanowo - kurkumowym

Obiad w 15 minut: kurczak z su…

Beti Beti
kruche babeczki

Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami

Łosoś w kremowym sosie z suszo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kremowy makaron z kurczakiem i pieczarkami

Kremowy makaron z kurczakiem i…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Żeberka zapiekane w kapuście kiszonej
1

Żeberka zapiekane w kapuście k…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Piersi z kaczki z dyniowymi kopytkami i zasmażaną czerwoną kapustą z truskawkami
6

Piersi z kaczki z dyniowymi ko…

food² food²
Food Square

Kasza gryczana z grzybami zapiekana z jajkiem
1

Kasza gryczana z grzybami zapi…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy