Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

Pucharek rybny z łososiem

Pucharek rybny z łososiem

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Sałatka ziemniaczana z wędzoną rybą
1

Sałatka ziemniaczana z wędzoną…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kopytka pietruszkowe z łososiem i koperkowym bulionem
1

Kopytka pietruszkowe z łososie…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem

Sałatka nicejska z grillowanym…

food² food²
Food Square

Wędzony pstrąg, twaróg, zioła i kwiaty szałwii. Pierogi dla Agnieszki

Wędzony pstrąg, twaróg, zioła…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Halibut na purée ze szpinaku z czarną soczewicą

Halibut na purée ze szpinaku z…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Kopytka z dynią

Kopytka z dynią

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem
1

Kurczak w śmietanowym sosie z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Makaron z figą, gruszką, boczkiem i cukinią

Makaron z figą, gruszką, boczk…

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron z pieczonymi warzywami

Makaron z pieczonymi warzywami

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym
3

Delikatne pulpeciki z indyka i…

Beti Beti
kruche babeczki

Kopytka jarmużowe z sosem kurkowym
1

Kopytka jarmużowe z sosem kurk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit