Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza

Zupa pomidorowa z pulpecikami…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Dorsz po haitańsku

Dorsz po haitańsku

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Pasta z makreli z suszonymi pomidorami

Pasta z makreli z suszonymi po…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Tosty z awokado, jajecznicą i wędzonym łososiem

Tosty z awokado, jajecznicą i…

Dzi Dzi
karmelowy

Dorsz pieczony pod ziołową kruszonką

Dorsz pieczony pod ziołową kru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Zupa z kurek
1

Zupa z kurek

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki z kurkami

Przytulone bułeczki z kurkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sezon na sowy: Chrupiące kanie

Sezon na sowy: Chrupiące kanie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

food² food²
Food Square

Wytrawne ciastka z kurkami i bobem

Wytrawne ciastka z kurkami i b…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Polędwiczki z kurkami na polencie

Polędwiczki z kurkami na polen…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty