Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

Kasza gryczana z dynią, suszonymi pomidorami i pesto
2

Kasza gryczana z dynią, suszon…

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Makaron z boczniakami w stylu azjatyckim

Makaron z boczniakami w stylu…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Leniwe dyniowe
1

Leniwe dyniowe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i cebulką
1

Wątróbka drobiowa z jabłkiem i…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem
1

Papryka faszerowana kaszą orki…

Beti Beti
kruche babeczki

Fusilli z chipsami  bakłażana

Fusilli z chipsami bakłażana

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Ryż na słodko, zapiekany na mleku kokosowym

Ryż na słodko, zapiekany na ml…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami
1

Zapiekanka z gnocchi, mięsem m…

Beti Beti
kruche babeczki

Placek z cukinii, marchwi i twarogu

Placek z cukinii, marchwi i tw…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem

Naleśniki ze szpinakiem zapiek…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i  mozzarellą
3

Zapiekanka z cukinią, bakłażan…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Okrągła cukinia faszerowana mięsem z indyka z ryżem i warzywami
4

Okrągła cukinia faszerowana mi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit