Ryba zapiekana z pieczarkami i serem

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryby u nas w domu jedzone są bardzo rzadko. Choć mieszkamy nad morzem i ich wybór wcale nie jest najgorszy, jemy je rzadziej niż raz w tygodniu. O ile ryby przetworzone, czyli te w puszkach i wędzone zdarzają się częściej, to te tradycyjnie podawane jako danie obiadowe, tylko „od wielkiego dzwonu”. Chyba coś trzeba będzie zmienić, bo przecież ryby są zdrowe. Zawierają kwasy nienasycone, w tym omega-3. Ludzie często jedzący ryby rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, nowotwory, zawały i miażdżycę. Mówi się też, że Japończycy tak długo żyją, ponieważ podstawą ich diety są ryby.


Chociaż nie jest to czas na postanowienia noworoczne, obiecałam sobie, że od tej pory zacznę przyrządzać ryby co najmniej raz w tygodniu. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie:) Na razie jestem pełna zapału i pomysłów na rybne obiady. Na dobry początek - filet zapiekany z pieczarkami i serem pod chrupiącą kołderką z bułki tartej. Przepis znalazłam na forum Cincin, a podała go BeataSz. Danie było tak smaczne, że gościło już na naszym stole dwa razy. Polecam! Przepis podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Zdjęcie - Ryba zapiekana z pieczarkami i serem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba zapiekana z pieczarkami i żółtym serem

50 dag filetów z dorsza
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
1/2 szkl. gęstej śmietany
3 łyżki startego żółtego sera
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić, przesmażyć na patelni, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć rybę (uprzednio rozmrożoną i osuszoną). Piec w 200 C. około 20 minut. Masło rozmieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem. Zalać rybę, posypać bułką tartą i papryką. Piec około 15-20 min, aż bułka tarta się zrumieni.

Przepisy z tych kategorii

Kalmary nadziewane ryżem i warzywami

Kalmary nadziewane ryżem i war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zapiekanka chłopska
2

Zapiekanka chłopska

Beti Beti
kruche babeczki

Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem

Conchiglioni (muszle) nadziewa…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

 Gratin z łososia

Gratin z łososia

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Parówki w cieście drożdżowym
1

Parówki w cieście drożdżowym

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Domowe zapiekanki
1

Domowe zapiekanki

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Przepisy z tych kategorii

 Gratin z łososia

Gratin z łososia

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z awokado i tuńczyka - idealna na kanapki

Sałatka z awokado i tuńczyka -…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Śledzie po skandynawsku
3

Śledzie po skandynawsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tydzień ze Skanią #2: Śledzie z gorczycą ze Skanii
1

Tydzień ze Skanią #2: Śledzie…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tuńczyk z oliwkami

Tuńczyk z oliwkami

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Masło z makreli wędzonej
3

Masło z makreli wędzonej

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj