Ryba w galarecie - Gefilte fisz

Ryba w galarecie - Gefilte fisz

ok. 800 g fileta ze szczupaka lub innej białej ryby + cały karp
2-3 posiekane cebule
4 łyżki pokruszonej macy albo bułki tartej
2 jajka
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
dwie garści rodzynków
Bulion:
odpadki rybne (głowa, skóra, kręgosłup, ości)
2 marchewki
2 cebule
sól
pieprz

Rybę trzeba dokładnie oczyścić, oskrobać, odciąć głowę, usunąć oczy i skrzela. Głowę dokładnie umyć i zachować do przygotowania bulionu.

Teraz trzeba zdjąć skórę z ryby i usunąć kręgosłup. Dokładnie umyć i włożyć do garnka razem z głową - zalać dwoma litrami wody i wrzucić marchewkę oraz cebule pokrojone w plastry. Doprawić sola i pieprzem i zagotować, zmniejszyć ogień i odstawić.

Teraz czas na klopsiki - trzeba zmielić pozbawione ości mięso. Dodać posiekaną drobno cebulę, macę, jajka i wodę, posolić i pieprzyć do smaku. Wszystko trzeba teraz wymieszać i odstawić na chwilkę. Następnie ulepić pulpety. Do wrzącego bulionu rybnego wlać 3 łyżki bardzo zimnej wody i włożyć pulpety jeden po drugim. Przykryć i gotować godzinę na maleńkim ogniu. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze pół godziny. Ostudzić, wyjąć pulpety i ułożyć je na półmisku. Bulion przecedzić przez sitko - ma być gęstawy i mętny. Marchewkę położyć między pulpetami, posypać rodzynkami i całość polać bulionem. Ostudzić. Wstawić na noc do lodówki.

Jeśli lubicie slodkawą rybę w galarecie to można wywar pod koniec gotowania nieco dosłodzić albo od razu dać więcej marchewki.

Jeżeli wydaje wam się, że galareta może być za mało sztywna, można dodać trochę żelatyny – już po wyjęciu ryby i po przecedzeniu całości. Ale nie wolno przesadzić, nie chodzi o to by galareta była twarda jak zelówka.

Nie jest to danie skomplikowane ale niewątpliwie pracochłonne - zwłaszcza wygrzebywanie ości z mięsa jest żmudne. No i filetowanie karpia czy szczupaka - trzeba mieć wprawę. Jak się jej nie ma - ja nie mam - to trwa to dwa razy tyle co trzeba. Ale efekt jest smaczny. O ile lubicie ryby, rzecz jasna.

Wesołych i spokojnych i smacznych Świąt. No i bogatego Mikołaja/Gwiazdora/Dzieciątka ;-)

Kategorie przepisów