Rustykalna pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami
Mówią, że to już ostatni tak ciepły weekend tego roku.
Korzystajmy więc i spędźmy ten czas na świeżym powietrzu :-)
Przyda się na pewno jakieś domowe ciasto.
Może rustykalna pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami?
Rustykalna pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami
/ przepis własny, składniki na ciasto o śr.35 cm/
- 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g mąki orkiszowej
- 140 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 60 ml zimnej maślanki/ kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
dodatkowo:
- 4 bardzo dojrzałe brzoskwinie
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 jajko+ 1 łyżeczka wody lub mleka
- 2 lub 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru pudru
Z mąki, kawałeczków zimnego masła, cukru waniliowego i maślanki zagniatam zwarte ciasto.
Owijam je folią spożywczą i przekładam na dolną półkę lodówki, chłodzę w niej ciasto przez ok. 1 h.
W tym czasie obieram brzoskwinie i kroję je na plasterki, przekładam do miski i mieszam z cynamonem oraz łyżką brązowego cukru.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na okrągły placek o grubości ok. 4 mm, robię w nim dziurki za pomocą widelca, przekładam owoce i zawijam brzegi ciasta - do środka.
W szklance roztrzepuję jajko wraz z mlekiem i taj przygotowaną mieszaniną smaruję brzegi ciasta.
Na koniec posypuję je płatkami migdałów oraz brązowym cukrem.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C. i piekę w nim ciasto przez ok. 40 minut. Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia umieszczam blachę bliżej dolnej grzałki i kontynuuję pieczenie. Tarta musi być rumiana. Wyjmuję ją, studzę i dekoruję cukrem pudrem. Świetnie smakuje też z kulką lodów waniliowych :-)
Smacznego!
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥_________________________