Różowe lody z olejem rzepakowym
Córka moja lubi tylko różowe lody. No to proszę bardzo. Bez cukru, bez mleka, bez jajek, za to z owocami. Dzięki dodatkowi oleju lody są bardziej kremowe i pełniejsze w smaku. Być może olej pełni rolę nośnika aromatu. Wcale go natomiast nie czuć, a odrobina kardamonu dodaje lodom uroczego frika. Zrobiłam je w maszynie, ale myślę, że jako lody na patyku, też będą fajne. Oczywiście można zrobić je z dowolnymi, ulubionymi owocami, na przykład z malinami i odrobiną chili, albo porzeczkami.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego warto dodawać go różnych potraw, po prostu eksperymentować.
Przygotujmy:
500 ml pokrojonych truskawek
500 ml śmietanki owsianej
4 łyżki oleju rzepakowego
syrop z agawy - do smaku
1/2 łyżeczki kardamonu
Kardamon wrzucić na dwie sekundy na suchą, rozgrzaną patelnię i przesypać na talerzyk. Wszystkie składniki, oprócz syropu z agawy zblenderować na mus. Ewentualnie dosłodzić do smaku, jeszcze raz zmiksować i przełożyć do maszyny do lodów. Gdy lody w maszynie nabiorą odpowiedniej konsystencji, można je podawać lub przełożyć do pojemnika i przechowywać w zamrażarce.