Rozmyślania przy siekaniu cebuli czyli pizza praktycznie biała

Miałam wielką ochotę na obiad w stylu takich, przy których nie trzeba się napracować, a jest pyszny:) Pizza wydawała się rewelacyjnym rozwiązaniem mojego „problemu”. Szybko wyrobiłam więc ciasto i połączyłam z jasnymi dodatkami. Włoski purysta pewnie pogardziłby takim połączeniem, ale moim zdaniem było pyszne!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Rozmyślania przy siekaniu cebuli czyli pizza praktycznie biała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rozmyślania przy siekaniu cebuli czyli pizza praktycznie biała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rozmyślania przy siekaniu cebuli czyli pizza praktycznie biała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rozmyślania przy siekaniu cebuli czyli pizza praktycznie biała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozmyślania przy siekaniu cebuli czyli pizza praktycznie biała

Agata, 2 listopada 2010

Zdjęcie - Rozmyślania przy siekaniu cebuli czyli pizza praktycznie biała - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • ciasto
  • mąka pszenna - 600 g
  • drożdże instant - 1 opakowanie, 7 g
  • oliwa - 2 łyżki
  • cukier - 1,5 łyżeczki
  • sól - 0,5 łyżeczki, lub do smaku
  • woda - letnia, około 300 ml
  • dodatki na wierzch
  • cebula - 1, duża
  • ser pleśniowy - 100 g, ser z niebieską pleśnią
  • oscypek - tarty, 1 garść
  • ser żółty - tarty, 1 garść
  • pieprz - świeżo mielony, do smaku
  • cukier - 1 łyżeczka
  • oliwa - 1 łyżka
  • tymianek - kilka gałązek świeżego lub 0,5 łyżeczki suszonego
Sposób przygotowania

Ze wszystkich składników wyrobić elastyczne ciasto (może wymagać dodania nieco więcej mąki albo wody). Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka, przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Przełożyć ją do miski, dodać cukier i oliwę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wyłożona pergaminem blaszkę, pokryć wszystkimi rodzajami sera, na wierzch rozłożyć cebulę. Posypać pieprzem i tymiankiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 oC, piec ok. 20 minut.

Przepisy z tych kategorii

Pizza z roszponką, mozzarellą i pomidorami na ziołowym spodzie
4

Pizza z roszponką, mozzarellą…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pizza po raz kolejny (z mąką kukurydzianą)
5

Pizza po raz kolejny (z mąką k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pizza (ostatnio moja ulubiona)
12

Pizza (ostatnio moja ulubiona)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pizza z kurczakiem i  brzoskwiniami
1

Pizza z kurczakiem i brzoskwi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pizza z kurczakiem i  gruszką
1

Pizza z kurczakiem i gruszką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

pizza z mąki pełnoziarnistej z rukolą
3

pizza z mąki pełnoziarnistej z…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia