Rozmyślania przy siekaniu cebuli czyli pizza praktycznie biała
Miałam wielką ochotę na obiad w stylu takich, przy których nie trzeba się napracować, a jest pyszny:) Pizza wydawała się rewelacyjnym rozwiązaniem mojego „problemu”. Szybko wyrobiłam więc ciasto i połączyłam z jasnymi dodatkami. Włoski purysta pewnie pogardziłby takim połączeniem, ale moim zdaniem było pyszne!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Rozmyślania przy siekaniu cebuli czyli pizza praktycznie biała Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 600 g
- drożdże instant - 1 opakowanie, 7 g
- oliwa - 2 łyżki
- cukier - 1,5 łyżeczki
- sól - 0,5 łyżeczki, lub do smaku
- woda - letnia, około 300 ml
- dodatki na wierzch
- cebula - 1, duża
- ser pleśniowy - 100 g, ser z niebieską pleśnią
- oscypek - tarty, 1 garść
- ser żółty - tarty, 1 garść
- pieprz - świeżo mielony, do smaku
- cukier - 1 łyżeczka
- oliwa - 1 łyżka
- tymianek - kilka gałązek świeżego lub 0,5 łyżeczki suszonego
Ze wszystkich składników wyrobić elastyczne ciasto (może wymagać dodania nieco więcej mąki albo wody). Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka, przełożyć na sitko i przelać zimną wodą. Przełożyć ją do miski, dodać cukier i oliwę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wyłożona pergaminem blaszkę, pokryć wszystkimi rodzajami sera, na wierzch rozłożyć cebulę. Posypać pieprzem i tymiankiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 oC, piec ok. 20 minut.