Rożki francuskie z kuskusem i łososiem
Rożki francuskie z nadzieniem z kaszki kuskus w połączeniu z łososiem i kolendrą - doskonale razem się komponują są delikatne i chrupiące. Świetnie będą smakować również jako przekąska na sylwestra - lub na wigilijny stół taka odskocznia od tradycyjnych pierogów :-) polecam
- 1/2 szklanki kuskus
- 1 mała czerwona cebula
- 125 g łososia wędzonego
- garść świeżej kolendry
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 białko
Kaszkę kuskus zalać gorącym wywarem przykryć talerzykiem i pozostawić aż napęcznieje przełożyć do miski. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać do kaszki. Następnie dodajemy kawałki pokruszonego łososia i doprawiamy ostrą papką ewentualnie dodać soli i pieprzu. Całość wymieszać z jajkiem. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty i nałożyć farsz sklejać na ukos - tworząc trójkąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C , piec ok 20 -25 minut do zrumienienia się.
Smacznego