Rozgrzewający krem warzywno-buraczany..z cynamonem ,zakwaszony żurkiem
Chłodne już noce i poranki ,a i w ciagu dnia nie za ciepło.Wiatr mocniej wieje i czuć już w powietrzu nadchodzącą jesień. A co jest najlepsze na rozgrzewkę? Ciepła zupa.
Bardzo szybka i pożywna zupa krem z buraka zakwaszona żurkiem ,który można zrobić samemu lub kupić.Ja bardzo lubię takie szybkie zupy ,a już jak chodzi o zupy typu krem to jestem pierwsza.
Krem ma piękny kolor buraczany dzięki surowemu burakowi ,który dodaje zmiksowany zawsze na koniec. Zaprawiam tak chłodnik ,spróbujcie a się przekonacie i nie przerabiam zdjęć pod kątem koloru bo taki autentyczny kolor mają moje zupy burakowe. .Dodatek cynamonu bardzo mnie zaskoczył a chili przyjemnie rozgrzewa,spróbujcie :)
PRZEPIS:
Można zrobić na rosole,lub wywarze z warzyw lub:
ze 2 L. wody
włoszczyzna (seler jak duży to dajemy pół)
4surowe buraki +2 surowe zostawiamy
4 surowe ziemniaki średniej wielkości
1 łyżka masła
1 łyżka oleju rzepakowego
żurek do zakwaszenia,ilość sami wyczujecie na smak
sól,pieprz ziołowy ,czosnek, do smaku
lubczyk świeży parę listków a jak suszony to ok.płaskiej łyżeczki
2 rozgniecione goździki
chili sproszkowane dla zaostrzenia smaku
ok.1 płaskiej łyżeczki cynamonu
Wszystkie warzywa obieramy myjemy i kroimy na kawałki
Por kroimy drobno i podsmażamy na mieszance masła i oleju(ja to robię w garnku w którym będę gotować zupę)
2 dodatkowe buraki zostawiamy nie gotujemy
Zalewamy warzywa wodą BEZ ZIEMNIAKÓW! gotujemy aż się zagotują i doprawiamy do smaku wszystkim oprócz żurku
Teraz dokładamy ziemniaki i gotujemy ,aż wszystkie warzywka będą miękkie ale nie rozgotujcie ich.
Pod koniec gotowania dolejcie żurek do smaku tyle żeby Wam smakowało.
Surowe buraki zalejcie łyżką wazową zupy ,zmiksujcie i wlejcie do zupy
Wyjmujemy teraz liście selera i wszystko miksujemy na gładki krem.
Podajemy z łyżką gęstego jogurtu lub śmietany
Miłego i ciepłego łikendu :)
Katka ♥