Rozgrzewająca zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa to kremowa, sycąca oraz bardzo szybka w przygotowaniu zupa. Jest smaczna i lubiana przez dzieci. Jest to danie charakterystyczne dla kuchni czeskiej i kuchni polskiej. Przyrządza się ją bardzo często na wywarze z dodatkiem startego czosnku i ziemniaków. Jej smak można wzbogacić, gdy doda się starty żółty ser, który uzyska konsystencję ciągnącą lub roztrzepane lekko jajko, które zetnie się w zupie na kształt nitek. Danie powinno być klarowne. Zupa czosnkowa jest bardzo rozgrzewająca i dlatego bardzo często podawana jest zimą.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 40 min.
Kalorie: 245 kcal
Zupa czosnkowa to kremowa, sycąca i szybka w przygotowaniu zupa. Jest smaczna i lubiana przez dzieci. Charakterystyczne dla kuchni czeskiej.
Składniki:7 ząbków czosnku
1 L bulionu lub rosołu
75 ml słodkiej śmietanki
4 ziemniaki
1/2 pora
1 marchewka
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeży lub suszony imbir
- Ziemniaki i marchewkę należy obrać i pokroić w dużą kostkę, pora w krążki, a czosnek w plasterki.
- W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać wszystkie warzywa i podsmażać ciągle mieszając przez ok. 3 min.
- Całość zalać bulionem lub rosołem i gotować. Gdy się zagotuje należy zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 30 min., aż warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie zupę należy zblendować na gładki krem.
- Do kubka należy przelać śmietankę i zahartować, dodając do niej 2-3 łyżki gorącej zupy i mieszać, aby się nie zważyła. Całość wlać do garnka z zupą i mieszać.
- Na koniec zupę doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ok. 1 łyżeczką startego lub suszonego imbiru i połową łyżeczki gałki muszkatołowej.
- Zupę podawać na gorąco z dodatkiem grzanek.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook