Róże z ciasta francuskiego i jabłek
Róże z plasterków jabłka i ciasta francuskiego to efektowny deser. Świetne awaryjne ciasteczka, które zrobisz błyskawicznie, jeśli tylko masz pod ręką arkusz ciasta francuskiego. Widywałam je wielokrotnie w interecie, zawsze mnie zachwycały. Nadszedł czas by zmierzyć się z przepisem. Teraz jesienią chętnie sięgamy po jabłka, bo są najsmaczniejsze, a więc i przepis bardzo na czasie. Niby łatwe, przeczytaj jednak uwagi pod przepisem, bo różyczki mogą Cię rozczarować.
Składniki na 8 róż:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jabłko z czerwoną skórką
1 łyżka cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
sok z cytryny
1-2 łyżki konfitury ( u mnie z pigwy)
Wykonanie:
- piekarnik nastawić na 180`C z nawiewem lub na 200`C - grzanie góra, dół
- jabłko umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w cieniutkie 1 mm plasterki. Tu uwaga: plasterki powinny być giętkie i sprężyste. Skropić sokiem z cytyny, odstawić
- ciasto francuskie rozwinąć z rolki i lekko rozwałkować. Z krótszej strony pokroić w równej szerokości pasy (około 5 cm). U mnie wyszło 8 pasków. Każdy pasek odzielnie posmarować cieniutko konfiturą. Od góry paska układać plasterki jabłek, na zakładkę tak, by czerwona, łukowata część jabłek wychodziła na zewnątrz paska. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dolną część ciasta założyć na plasterki jabłek tak, by przykryć połowe plasterków. Zrolować ciasto, by utworzyło różyczkę. Czynność powtórzyć jeszcze 7 razy. Różyczki układać w wysmarowanych tłuszczem foremce na muffinki
- piec 20 minut do zrumienienia. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO !
Uwagi: Ciasto dobrze jest rozwałkować, by nie było za grube. Zwijać w ruloniki na tyle luźno, by pozostawić miejsce na wyrośnięcie. W przeciwnym razie, różyczki się nie dopieką. Lepiej zrezygnować z papierowych muffinek i układać ciastka bezpośrednio w metalowej foremce, by mieć pewność, że przepieką się do środka