Roti - tajskie najeśniki

Roti - tajskie najeśniki

Że naleśniki uwielbiam to Wy dobrze wiecie!

Dziś zabieram Was na nie do Tajlandii, gdzie spróbujecie ROTI – pysznych, tajskich naleśników ( które do dietetycznych nie należą! hahahah ).

Zdjęcie - ROTI - TAJSKIE NALEŚNIKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podaje się je na slodko, najczęściej z bananem, mlekiem skondensowanym i Nutellą ( serio! ).

Ja zrobiłam z bananem i słodkim syropem klonowym – Wy śmiało możecie skomponować swoją wersję.

Najważniejsze w nich jest to, by ciasto było bardzo, ale to bardzo cienkie!

Tajowie przygotowują je na dużych rozgrzanych płytach i serwują na papierowych tackach podzelone na 9 kawałków.

My zrobimy je w domowych warunkach ;)

Zdjęcie - ROTI - TAJSKIE NALEŚNIKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 1 zkl

* sól – 0,5 lyżeczki

* cukier – 1 łyżka

* jajko – 1 szt

* mleko – 1 łyżka

* woda -3.4 szkl

* masło ( roztopione ) – 4 lyżki

* masło do smażenia + oliwa

DODATKOWO:

* miękkie banany

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z cukrem i solą, dodajemy roztopione masło, ubite jajko, mleko oraz wodę – cały czas mieszamy.

Wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto, odkładamy na 30 minut przykryte ściereczką.

Formujemy wałek, dzielimy na 15 kawałków, formujemy kulki i każdą rozwałkowujemy na bardzo cieniutki placek,.

Smażymy na natłuszczonej, mocno rozgrzanej dużej patelni.

Po chwili smażenia dodajemy owoce, zaginamy ciasto tworząc koperty, obracamy, przysmażamy

I gotowe!

Podajemy solo albo z cukrem pudrem, nutellą czy też syropem klonowym.

Smacznego!

Zdjęcie - ROTI - TAJSKIE NALEŚNIKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów