Rosół z ziołami i kostką z kaszy kukurydzianej

Rosół z ziołami i kostką z kaszy kukurydzianej
Zdjęcie - Rosół z ziołami i kostką z kaszy kukurydzianej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z ziołami i kostką z kaszy kukurydzianej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z ziołami i kostką z kaszy kukurydzianej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rosół z ziołami i kostką z kaszy kukurydzianej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 3 l wody
  • ok 1,5 kg mięsa drobiowego (kurczak, indyk, kura)
  • 500 g mięsa wołowego (np. szponder)
  • 500 g włoszczyzny (marchew, por, korzeń pietruszki, seler)
  • 100 g cebuli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • ziarna pieprzu
  • kostka z kaszy
  • 500 ml wody
  • 150 g kaszy kukurydzianej ekspresowej
  • 50 ml oleju Oliwier z pierwszego tłoczenia
  • sól
Przygotowanie

Cebulę opalamy nad ogniem lub mocno grillujemy.


Warzywa oczyszczamy i wkładamy do dużego garnka razem z mięsem i opaloną cebulą. Zalewamy zimną wodą, dodajemy ziarna pieprzu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 2-3 godziny. 


Po zagotowaniu zbieramy utworzoną na powierzchni pianę, ale nie jest to niezbędna czynność.


Do gotującej się wody wlewamy olej, dodajemy kaszkę kukurydzianą i lekko solimy. Gotujemy, stale mieszając, aż kasza mocno zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.


Gorącą kaszkę wylewamy na czystą deskę wyłożoną kawałkiem pergaminu. Studzimy, a następnie kroimy w kostkę.


Rosół solimy do smaku i podajemy z kostką z kaszy kukurydzianej i posiekanymi natkami.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów