Roladki ziołowe w winnym sosie
Porzucam na chwilę przepisy wielkanocne, choć mam do pokazania jeszcze jeden mazurek. Pogodę mieliśmy w ten weekend taką wspaniałą, że wreszcie można było odkurzyć meble ogrodowe i zjeść obiad na tarasie. Na pierwszy wiosenny obiad wybrałam roladki ziołowe w lekkim winnym sosie, przepis pochodzi ze starego „Mojego gotowania”. W oryginale były to roladki z cielęciny, ale ja robiłam ze schabu, a myślę, że można by też spróbować z mięsem drobiowym.
Składniki na 4 roladki:
4 plastry mięsa
2 pęczki świeżej bazylii
2 łyżki tartej bułki
2 żółtka
2 cebule
3 łyżki oliwy
szklanka wytrawnego białego wina
3 łyżki śmietany (18%)
sok z cytryny
sos Worcester, sól, pieprz
Listki bazylii oderwij od łodyżek, drobno posiekaj, wrzuć do miski. Dorzuć żółtka, bułkę tartą i łyżkę oliwy. Wymieszaj. Mięso delikatnie rozbij, tak aby uzyskać jak najdłuższe i najcieńsze plastry. Oprósz solą i pieprzem, posmaruj masą ziołową, dokładnie zwiń i zepnij wykałaczkami. Rozgrzej oliwę na patelni, obsmaż roladki ze wszystkich stron. W międzyczasie posiekaj cebulę, dorzuć do roladek, zeszklij. Wlej wino i duś całość przez 20 minut. Wyjmij roladki, dodaj śmietanę, wymieszaj. Dopraw sos, możesz ewentualnie zagęścić go mąką. Danie to pasuje do ryżu lub grubego makaronu.