Roladki z piersi kurczaka

Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z piersi kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 filety z piersi kurczaka po 140-150 g każdy
  • 16-20 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • 2-3 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżeczki świeżych listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek rozbić, starając się uzyskać kształt zbliżony do prostokąta. Najlepiej zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej.


Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.


Na desce kuchennej ułożyć 4-5 plasterków szynki, tak aby dłuższe boki na siebie zachodziły. (powierzchnia szynki powinna być większa od rozbitych filetów). Na środku ułożyć kawałek mięsa, doprawić solą i pieprzem, posypać tymiankiem. Na środku mięsa ułożyć na przemian kilka pasków papryki. Wszystko razem ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Gotową roladkę związać nicią kuchenną. W ten sam sposób przygotować kolejne roladki.


Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę, dopiec w piekarniku przez 15 minut. Przed podaniem usunąć sznurek.



Przepis przygotowała autorka bloga pelnytalerz.blogspot.com 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy