Roladki z farszem warzywnym

Roladki z farszem warzywnym

Roladki ze schabu tym razem nadziałam farszem warzywnym, konkretnie marchewką, selerem, cebulką oraz natką pietruszki. Upiekłam je w piekarniku, żeby były lżejsze niż smażone, choć oczywiście taka opcja również wchodzi w grę (w panierce lub bez). Przy okazji upiekłam również ziemniaczki i obiad praktycznie zrobił się sam :)

Zdjęcie - Roladki z farszem warzywnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 4 porcje:
  • 650-700 g schabu
  • 1 marchewka
  • kawałek korzenia selera
  • 1 mała cebula
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona
  • oliwa/olej

Schab umyć, osuszyć, pokroić na plastry i rozbić je tłuczkiem. Marchewkę oraz seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, zeszklić cebulę, następnie dodać marchewkę i seler, podsmażać kilka minut. Warzywa zdjąć z ognia i wmieszać w nie natkę. Schab z obu stron oprószyć solą pieprzem oraz papryką. Na każdym plastrze ułożyć ok. 1 łyżki farszu i zawinąć w roladkę. Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, wierzch mięsa również natłuścić. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.

Zdjęcie - Roladki z farszem warzywnym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów