Roladki z bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Roladki z bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Zdjęcie - Roladki z bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki z bakłażana z mięsem mielonym w sosie pomidorowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 g bakłażana
  • 150 g sera mozzarella
  • 50 g cebuli
  • 50 g parmezanu
  • 50 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 40 ml passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • 5 g cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie

Bakłażan kroimy w 0,5-cm paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Plastry układamy płasko w naczyniu żaroodpornym i za pomocą pędzelka smarujemy Oliwierem z obu stron. 

Pieczemy w 180ºC przez około 15 minut.


Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na Oliwierze. Gdy warzywa zaczną się rumienić, wlewamy passatę lub przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy.


Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy połowę startego parmezanu i dokładnie mieszamy.


Na upieczone plastry bakłażana wykładamy po porcji mięsa i rolujemy.


Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. Układamy roladki z bakłażana i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 20 minut. Posypujemy startą mozzarellą i pozostałym parmezanem i ponownie wstawiamy do piekarnika, aby ser się roztopił.


Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

Kategorie przepisów