Rolada z kremem czekoladowym i wiśniami
Kolejna rolada bezglutenowa, tym razem jasny biszkopt i czekoladowy krem, a do tego wiśnie.
Przepis:
- 4 jajka
- 0.6 szklanki mąki (pół na pół kukurydziana i skrobia ziemniaczana)
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie dodawać żółtka, ciągle ubijając. Mąkę przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Wylać na dużą blachę (standardową od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć (wierzchem do dołu) ciasto na ręcznik wysypany cukrem pudrem, zdjąć papier i zawinąć w ręcznik. Zostawić do ostudzenia.
Krem czekoladowy:
- 100g gorzkiej czekolady
- 250g mascarpone
- 200ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- wiśnie (z kompotu)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać. Śmietankę ubić z cukrem. Dodać masę czekoladową i całość dokładnie zmiksować. Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć masę oraz wiśnie. Ciasto zwinąć i schłodzić.