Rolada z bitą śmietaną i wiśniami
Kolejna rolada w moim życiorysie. Kakaowy biszkopt i bita śmietana to dla mnie już coś wspaniałego. Dodatek tartej czekolady i kandyzowane wiśnie, które już od jakiegoś czasu zalegały mi na półce, to dodatkowa atrakcja. A to wszystko ujęte w formie rolady, która zawsze ciekawie wyglada i ciasto na niedzielę gotowe:)
Składniki:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Dodać roztrzepane żółtka, mąkę kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko dokładnie, przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec 25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować.
Składniki na krem:
- 1 opakowanie śmietanki kremówki
- 6 łyżek cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1 łyżka żelatyny
- wiśnie kandyzowane
- wiórki czekoladowe
Śmietanę ubić na sztwyno razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę.
Ciasto rozwinąć, posmarować śmietaną, posypać startą czekoladą i ułożyć wiśnie. Całość ostrożnie zawinąć. Wierzch posmarować rozpuszczoną czekoladą i dowolnie udekorować. Odstawić do lodówki.
Smacznego:)