Rolada z bitą śmietaną i wiśniami

Rolada z bitą śmietaną i  wiśniami

Kolejna rolada w moim życiorysie. Kakaowy biszkopt i bita śmietana to dla mnie już coś wspaniałego. Dodatek tartej czekolady i kandyzowane wiśnie, które już od jakiegoś czasu zalegały mi na półce, to dodatkowa atrakcja. A to wszystko ujęte w formie rolady, która zawsze ciekawie wyglada i ciasto na niedzielę gotowe:)

Zdjęcie - Rolada z bitą śmietaną i  wiśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić białka z cukrem  na sztywną pianę. Dodać roztrzepane żółtka, mąkę kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko dokładnie, przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec 25 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę i zrolować.

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie śmietanki kremówki
  • 6 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka żelatyny
  • wiśnie kandyzowane
  • wiórki czekoladowe

Śmietanę ubić na sztwyno razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę.

Ciasto rozwinąć, posmarować śmietaną, posypać startą czekoladą i ułożyć wiśnie. Całość ostrożnie zawinąć. Wierzch posmarować rozpuszczoną czekoladą i dowolnie udekorować. Odstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów