Rolada serowa z filetem z kurczaka
W dzisiejszym poście przedstawię Wam fajną propozycję z mięsa drobiowego w cieście. Roladę można jeść na gorąco i na zimno, w obu odsłonach jest pyszna. Dobrze sprawdza się na imprezach, można przygotować ją wcześniej, a gdy goście są już przy stole tylko włączyć piekarnik. Przepis dostałam od znajomej ale jak to zwykle bywa trochę go zmodyfikowałam.
Składniki: 250 gram sera żółtego, 5 jajek, 5 łyżek majonezu 1 łyżka keczupu, 500 gram pieczarek, 2 czerwone papryki, 1 podwójny filet z piersi kurczaka, curry, słodka papryka,sól, pieprz, pół łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie:
Paprykę myjemy i wkładamy do piekarnika, najlepiej na funkcję grill, aż do sczernienia skórki z każdej strony. Następnie przełożyć paprykę do miski i nakryć szczelnie folią. Z jajek, majonezu, keczupu i startego żółtego sera przygotować ciasto. Przyprawić je solą, pieprzem, papryką słodką i bazylią. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem i piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wykładamy ciasto z blachy i delikatnie zwijamy w roladę, owijając ściereczką. Pieczarki obieramy, myjemy i dusimy, przyprawiając solą i pieprzem. Obieramy paprykę i kroimy na około dwu centymetrowe paski. Mięso myjemy, kroimy na cienkie płaty i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i curry. Rozwijamy ciasto serowe i układamy na brzegu paprykę, a potem na całej powierzchni mięso i pieczarki. Zwijamy roladę i owijamy w papier do pieczenia, wkładamy do piekarnika na około 50 minut na 180 stopni. Pyszne.