Rolada czekoladowa z kokosową nutą

Rolada czekoladowa z kokosową nutą
Zdjęcie - Rolada czekoladowa z kokosową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada czekoladowa z kokosową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na masę kakaową:
  • 300 g biszkoptów
  • 50 g masła
  • 50 g kakao
  • 2/3 szklanki gorącego mleka
na masę kokosową:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki mleka
na polewę:
  • 120 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
Przygotowanie

Biszkopty zetrzeć na tarce lub zmielić, wymieszać z kakao, a następnie połączyć z miękkim masłem oraz gorącym mlekiem. Powinna powstać dosyć gęsta masa, którą należy rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra.


Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i podgrzewać, aż mleko wsiąknie. Wystudzić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać stopniowo wiórki kokosowe.

Masę kokosową rozsmarować na masie kakaowej i zwinąć w roladę. Schłodzić.


Wszystkie składniki polewy włożyć do garnuszka i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gotować 2-3 minuty, aż cukier się rozpuści. Ostudzić.

Gdy polewa będzie już dosyć gęsta, posmarować nią schłodzone ciasto. Najlepiej robić to stopniowo, żeby nadmiar polewy nie spływał. Gdyby jednak tak się stało, ciasto należy ponownie schłodzić (przez kilka lub kilkanaście minut), następnie polewę zebrać nożem i jeszcze raz posmarować nią ciasto tworząc przy tym atrakcyjny wzorek.



Przepis pochodzi z arabeskawaniliowa.blogspot.com

Kategorie przepisów