Rolada biszkoptowa z truskawkami
Lekkie, deserowe ciasta z owocami zazwyczaj serwuje się w lecie, smakują nadzwyczajnie z zimnym kremem i mnóstwem owoców.
Biszkopt przeznaczony na roladę piecze się w szerokiej niskiej formie, a jego wysokość nie powinna sięgać poza rant blaszki.
Ja jeszcze biszkopt zaparzam gorącą wodę, wtedy doskonale można zwijać ciasto w roladę i na pewno nie popęka i efekt zawsze będzie doskonały.
Polecam przepis na roladę biszkoptową z truskawkami i wierzę, że będziecie zachwyceni.
R
Rolada biszkoptowa z truskawkami - składniki i przygotowanie:
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżki gorącej wody
- 80 g mąki tortowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach miksera do uzyskania gęstej, jasnej masy.
Następnie, podczas ubijania dodać 3 łyżki wrzątku i ubijać jeszcze ok. 1 minutę.
Mąki z z proszkiem przesiać i dodać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieczać.
Szeroką, niską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni.
Piec w nagrzanym piekarniku, w 180’C przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.
Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć w rulon, odstawić w chłodne miejsce.
Rolada biszkoptowa z truskawkami
Składniki na krem:
- 300 g śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- 400 g świeżych truskawek
Wykonanie kremu:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i wanilią, zmiksować z serkiem.
Rolada biszkoptowa z truskawkami
Wykonanie rolady biszkoptowej z truskawkami:
Zrolowaną roladę delikatnie rozwinąć i posmarować przygotowanym kremem.
Przy brzegu ciasta ułożyć całe truskawki w rzędzie na całej długości.
Na pozostałej powierzchni kremu rozłożyć pokrojone truskawki w cienkie plasterki.
I znów za pomocą ściereczki zwijać ciasto od dłuższego boku w rulon.
Zawinąć szczelnie w ścierkę i schłodzić w lodówce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie rolada biszkoptowa z truskawkami jest gotowa do spożycia.
Wierzch rolady można oprószyć cukrem pudrem i ułożyć truskawki lub polać czekoladą, wg. uznania.
Rolada biszkoptowa z truskawkami
Smacznego !