Rolada biszkoptowa z truskawkami

Rolada biszkoptowa z truskawkami

Lekkie, deserowe ciasta z owocami zazwyczaj serwuje się w lecie, smakują nadzwyczajnie z zimnym kremem i mnóstwem owoców.

Biszkopt przeznaczony na roladę piecze się w szerokiej niskiej formie, a jego wysokość nie powinna sięgać poza rant blaszki.

Ja jeszcze biszkopt zaparzam gorącą wodę, wtedy doskonale można zwijać ciasto w roladę i na pewno nie popęka i efekt zawsze będzie doskonały.

Polecam przepis na roladę biszkoptową z truskawkami i wierzę, że będziecie zachwyceni.

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiR

Rolada biszkoptowa z truskawkami - składniki i przygotowanie:

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 80 g mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na wysokich obrotach miksera do uzyskania gęstej, jasnej masy.

Następnie, podczas ubijania dodać 3 łyżki wrzątku i ubijać jeszcze ok. 1 minutę.

Mąki z z proszkiem przesiać i dodać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieczać.

Szeroką, niską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni.

Piec w nagrzanym piekarniku, w 180’C przez 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.

Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwinąć w rulon, odstawić w chłodne miejsce.

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRolada biszkoptowa z truskawkami

Składniki na krem:

  • 300 g śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
  • 400 g świeżych truskawek

Wykonanie kremu:

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i wanilią, zmiksować z serkiem.

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRolada biszkoptowa z truskawkami

Wykonanie rolady biszkoptowej z truskawkami:

Zrolowaną roladę delikatnie rozwinąć i posmarować przygotowanym kremem.

Przy brzegu ciasta ułożyć całe truskawki w rzędzie na całej długości.

Na pozostałej powierzchni kremu rozłożyć pokrojone truskawki w cienkie plasterki.

I znów za pomocą ściereczki zwijać ciasto od dłuższego boku w rulon.

Zawinąć szczelnie w ścierkę i schłodzić w lodówce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie rolada biszkoptowa z truskawkami jest gotowa do spożycia.

Wierzch rolady można oprószyć cukrem pudrem i ułożyć truskawki lub polać czekoladą, wg. uznania.

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRolada biszkoptowa z truskawkami

Smacznego !

 

 

 

Kategorie przepisów