Rolada biszkoptowa z masą kakaową
- SKŁADNIKI:
- CIASTO :
- * jajko - 6 szt
- * cukier - 8 łyżek
- * cukier waniliowy - 1 op
- * mąka pszenna - 6 łyżek
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- MASA :
- * masło - 200 g
- * kakao - 2 łyżki
- * czekolada - 60 g
- * olejek rumowy - 0,5 łyżeczki
- * powidła śliwkowe - 1 łyżka
- DODATKOWO :
- * polewa czekoladowa
Dziś mam dla Was przepis , który mi od zawsze kojarzy się z weselami , albo też imieninami u cioci.
Podczas tych okazji ( za czasów kiedy byłam młoda :p ) zawsze gościła rolada.
Były to typowo weselne , masowe ciasta , z wyczuwalną margaryną , która już po pierwszym kęsie w gardle mi stawała.
Zniechęciłam się do tego przysmaku na długie lata!
Ostatnio postanowiłam jednak dać roladzie jeszcze jedną szansę i tak w sobotnie popołudnie wzięłam się do pieczenia.
Duży biszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w lodówce.
Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu słodkości!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
CIASTO :
Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.
Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.
1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.
MASA :
Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Mieszamy z masą maślano – jajeczną.
( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! )
CAŁOŚĆ:
Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę.
Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!