Rolada biszkoptowa z masą kakaową

Rolada biszkoptowa z masą kakaową
  • SKŁADNIKI:
  • CIASTO :
  • * jajko - 6 szt
  • * cukier - 8 łyżek
  • * cukier waniliowy - 1 op
  • * mąka pszenna - 6 łyżek
  • * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • MASA :
  • * masło - 200 g
  • * kakao - 2 łyżki
  • * czekolada - 60 g
  • * olejek rumowy - 0,5 łyżeczki
  • * powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • DODATKOWO :
  • * polewa czekoladowa

 

Dziś mam dla Was przepis , który mi od zawsze kojarzy się z weselami , albo też imieninami u cioci.

Podczas tych okazji ( za czasów kiedy byłam młoda :p ) zawsze gościła rolada.

Były to typowo weselne , masowe ciasta , z wyczuwalną margaryną , która już po pierwszym kęsie w gardle mi stawała.

Zniechęciłam się do tego przysmaku na długie lata!

Ostatnio postanowiłam jednak dać roladzie jeszcze jedną szansę i tak w sobotnie popołudnie wzięłam się do pieczenia.

Duży biszkopt wypełniony kakaowym kremem już po chwili wylądował w lodówce.

Tak samo szybko jak w niej wylądował , szybko znikł – rolada okazała się przepyszna i od tej pory na stałe wchodzi do mojego menu słodkości!

Zdjęcie - Rolada biszkoptowa z masą kakaową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

CIASTO :

Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy.

W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.

Zdejmujemy z garnka , cały czas ubijamy do ostudzenia masy.

1/3 masy odkładamy , a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie , ale delikatnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia , delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.

Pieczemy w 170C przez ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu ( ciepłe ) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.

MASA :

Miękkie masło rozcieramy w misce , dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Mieszamy z masą maślano – jajeczną.

( można dodać odrobinę spirytusu do smaku! )

CAŁOŚĆ:

Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą,  smarujemy masą kakaową, układamy powidła  i ponownie zwijamy ciasną roladę.

Całośc polewamy roztopioną polewą czekoladową.

Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów