Rolada bezowa z kremem jogurtowym i marakują
Deser, który wygląda jak milion dolarów musi być potwornie pracochłonny, trudny i wymagający nieziemskich umiejętności – mit obalony!
Rolada bezowa chociaż wygląda, jakby wyszła spod ręki wybitnego cukiernika jest jednym z najprostszych i najszybszych deserów, jakie znam. Kusiła mnie już od dłuższego czasu, ale obawiając się, że stary piekarnik nie poradzi sobie z takim wyzwaniem, odkładałam jej upieczenie w nieskończoność. Aż do teraz i przyznam, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Rolada bezowa nie może równać się z niczym innym. Delikatna, słodka pianka rozpływa się w ustach, lekko kruchy wierzch można jeść bez końca, a całość równoważy jogurtowy krem i kwaskowa, winna marakuja. Taka rolada świetnie smakuje także z innymi owocami. Wykorzystajcie te, na które trwa sezon. Wybierajcie te miękkie i kwaskowe. Świetnie uzupełniają słodycz bezy.Całość, chociaż przypomina wykwintny deser, niczym z gwiazdkowych restauracji, nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga wiele pracy. Wszystko sprowadza się w zasadzie do ubicia piany z białek.
Upieczona beza stygnie szybko więc całość może być gotowa w zaledwie 45 minut. Trudno w to uwierzyć, patrząc na tę piękną roladę.
Składniki:
- 6 białek (ok. 230g)
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki „creme de tartare” lu 1 łyżeczka octu winnego
- 200g śmietanki kremówki 30-36%
- 170g jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 3-4 owoce passiflory/marakui
- 2 łyżki migdałów w płatkach lub słupków
Przygotowanie krok po kroku:
- Białka ubij z creme de tartare na pianę. Gdy będzie prawie sztywna, dodawaj stopniowo cukier i ubijaj do momentu aż piana będzie błyszcząca i sztywna, a cukier rozpuszczony.
- Jeśli dodajesz ocet, dodaj go na końcu i delikatnie wymieszaj.
- Na blachę piekarnikową wyłóż papier do pieczenia.
- Pianę z białek rozsmaruj na blasze pozostawiając po ok. 2 cm wolnej przestrzeni na krawędziach.
- Bezę posyp migdałami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 140°C i piecz przez kolejne 10 minut.
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Pozostaw bezę do wystygnięcia.
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody. Pozostaw do napęcznienia.
- Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Napęczniałą żelatynę podgrzej (nie zagotuj!) do rozpuszczenia i wymieszaj z jogurtem.
- Kremówkę połącz z jogurtem.
- Wystudzoną bezę przełóż na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem.
- Zdejmij papier do pieczenia i rozsmaruj krem na bezie.
- Miąższem z marakui polej krem.
- Delikatnie zawiń roladę.
- Schłódź 1-2h.
Smacznego!