Rogaliki z adwokatem

Rogaliki z  adwokatem

Od dawna "chodził" za mną jakiś drożdżowy wypiek z adwokatem. Mając wolną chwilę i resztki adwokata w butelce, której chciałam się pozbyć postanowiłam zrobić rogaliki z kremem adwokatowym. Wykorzystałam sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe a z kremem trochę poeksperymentowałam. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Dlatego polecam rogaliki z adwokatem:)

Zdjęcie - Rogaliki z  adwokatem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na krem adwokatowy:

  • 550 ml mleka
  • 25 g masła
  • 4 żółtka
  • 110 g cukru
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 120 g rodzynków
  • szklanka adwokata (mój był bardzo gęsty)

300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką. Zmiksowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotowac budyń, mieszając energicznie, by nie zrobiły się grudki. Odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie wymieszać dokładnie z adwokatem. W zależności od gęstości adwokata radziłabym dodawać go  stopniowo, żeby krem nie był zbyt rzadki.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 3 duże jajka
  • 4 1/2 szklanki maki
  • 3-4 łyżki roztopionego masła

Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić, aż lekko wystygnie. Teraz wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Podzielić ciasto na 3 części, z każdej rozwałkować koło. Podzielić na 8 trójkątów, na każdym ułożyć porcję kremu adwokatowego i zwijać rogaliki. Układać na wysmarowanej blaszce. Posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8-10 minut w temperaturze 200 st. C.

Smacznego:)

Kategorie przepisów