Rogaliki marchewkowe z konfiturą różaną

Rogaliki marchewkowe z konfiturą różaną

W tym miesiącu Weekendową Cukiernię prowadzi Pinkcake. U niej nigdy nie jest nudno, więc i tym razem zaproponowała dwa nieco zwariowane przepisy. Jeden z nich, to ciasto czekoladowe z burakami, a drugi - rogaliki z marchewki nadziewane powidłami. Dla nas to nie pierwszyzna - warzywne desery. Na pierwszy ogień poszły rogaliki. Pomarańczowe dzięki marchewce, plastyczne podczas formowania, a kruche w czasie konsumowania ciastka, ukrywające w swym wnętrzu konfiturę z płatków róż. Ręce same się po nie wyciągają. ;-)) A dzieci zmieniają się w pasibrzuchy. :-))

Zdjęcie - Rogaliki marchewkowe z konfiturą różaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rogaliki marchewkowe z konfiturą różaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogaliki marchewkowe z różą

200 g startych na drobnych oczkach marchewek

500 ml mąki

3 łyżki cukru pudru

250 g masła l. margaryny

nadzienie: gęste powidła

Składniki ciasta łączę ze sobą. Tłuszcz dodaję zimny. Wszystko razem wyrabiam na gładką masę. Musiałam dodać jeszcze trochę mąki, by ciasto się nie kleiło podczas wałkowania.

Ciasto wałkuję na okrągłe placki. Dzielę je na trójkąty. Nakładam gęsty farsz i zwijam ciastka nadając im kształt rogalików. Piekę przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - Rogaliki marchewkowe z konfiturą różaną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów