Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem

Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem

Nowy przepis na smaczne rogaliki z ciasta kruchego drożdżowego , dziś nadziewane budyniem śmietanowym - smaczne i długo świeże.

Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem


Składniki:

1 kg mąki

50 dag masła

10 dag drożdży

4 jajka

1/2 szklanki mleka letniego

6 łyżek śmietany

6 łyżek cukru

1/3 łyżeczki soli

2 opakowania  budyniu

Do letniego mleka ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy . Dodajemy cukier 1 łyżkę i jeszcze raz mieszamy . Posypujemy mąką i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy make dodajemy miękkie masło ,jajka , śmietanę i resztę cukru na koniec rozczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy budyń z połowy mleka niż pisze na opakowaniu - słodzimy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy , wycinamy kwadraty w jeden róg nakładamy budyń i rolujemy w rogalika. Jajko mieszamy z odrobiną śmietany 30 procent i takim rozczynem smarujemy rogaliki. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.


Zdjęcie - Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów