Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem
Nowy przepis na smaczne rogaliki z ciasta kruchego drożdżowego , dziś nadziewane budyniem śmietanowym - smaczne i długo świeże.
Rogaliki krucho - drożdżowe z budyniem
Składniki:
1 kg mąki
50 dag masła
10 dag drożdży
4 jajka
1/2 szklanki mleka letniego
6 łyżek śmietany
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki soli
2 opakowania budyniu
Do letniego mleka ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy . Dodajemy cukier 1 łyżkę i jeszcze raz mieszamy . Posypujemy mąką i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy make dodajemy miękkie masło ,jajka , śmietanę i resztę cukru na koniec rozczyn z drożdży . Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy budyń z połowy mleka niż pisze na opakowaniu - słodzimy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy , wycinamy kwadraty w jeden róg nakładamy budyń i rolujemy w rogalika. Jajko mieszamy z odrobiną śmietany 30 procent i takim rozczynem smarujemy rogaliki. Pieczemy ok 20 min w 180 stopniach.