Rogaliki gryczane z marmoladą z dzikiej róży

Świeże, chrupiące i aromatyczne rogaliki z dodatkiem zdrowej mąki gryczanej. Mąka gryczana jak żadna inna, dobrze zastępuje mąkę pszenną w wypiekach. Rogaliki są ulubionym przysmakiem dzieci, zabierz je na wiosenny piknik na świeżym powietrzu 🙂
Składniki na rogaliki gryczane:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki gryczanej
- 200 g miękkiego masła pokrojonego na małe kawałki
- 200 g kwaśnej śmietany 18 % ( mniejszy kubeczek )
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 7 g suszonych drożdży lub 50 g drożdży świeżych
- 1 jajko ( dodatkowo 1 jajko do smarowania rogalików )
- marmolada z dzikiej róży lub owocowa
Jak upiec rogaliki gryczane?
Śmietanę delikatnie podgrzewam na kaloryferze ( nie przegrzewam ), dodaję drożdże, łyżkę cukru pudru, wszystko rozcieram i zostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Mąki przesiewam do miski, dodaję miękkie masło, 2 łyżki cukru pudru i rozczyn drożdżowy. Wszystkie składniki wyrabiam w dłoniach, lub za pomocą haka, na gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta formuję kulę, owijam luźno folią spożywczą i daję do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.
Po tym czasie, dzielę ciasto na trzy równe części. Każdą część, rozwałkowuję na posypanym mąką blacie na kształt koła, koło dzielę na 8 równych trójkątów. Na brzeg każdego trójkąta, daję łyżeczkę twardej marmolady, zwijam rogaliki od zewnętrznej strony do środka.
Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia, rogaliki układam w niewielkich odstępach. Rogale można posmarować rozkłóconym jajkiem, za pomocą pędzelka kuchennego.
Rogaliki krucho – drożdżowe piecz około 18 minut w temperaturze 190 stopni, powinny lekko wyrosnąć i się zarumienić. Gotowe odstaw do schodzenia na talerzyk lub kratkę. Można posypać cukrem pudrem 🙂
Smacznego 🙂