Rogaliki gryczane z marmoladą z dzikiej róży

Rogaliki gryczane z marmoladą z dzikiej róży

Świeże, chrupiące i aromatyczne rogaliki z dodatkiem zdrowej mąki gryczanej. Mąka gryczana jak żadna inna, dobrze zastępuje mąkę pszenną w wypiekach. Rogaliki są ulubionym przysmakiem dzieci, zabierz je na wiosenny piknik na świeżym powietrzu  🙂

Zdjęcie - Rogaliki gryczane z marmoladą z dzikiej róży - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na rogaliki gryczane:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 200 g miękkiego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 % ( mniejszy kubeczek )
  • 3 pełne łyżki cukru pudru
  • 7 g suszonych drożdży lub 50 g drożdży świeżych
  • 1 jajko ( dodatkowo 1 jajko do smarowania rogalików )
  • marmolada z dzikiej róży lub owocowa

 

Jak upiec rogaliki gryczane?

Śmietanę delikatnie podgrzewam na kaloryferze ( nie przegrzewam ), dodaję drożdże, łyżkę cukru pudru, wszystko rozcieram i zostawiam w ciepłym miejscu na około 15 minut.

Mąki przesiewam do miski, dodaję miękkie masło, 2 łyżki cukru pudru i rozczyn drożdżowy. Wszystkie składniki wyrabiam w dłoniach, lub za pomocą haka, na gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta formuję kulę, owijam luźno folią spożywczą i daję do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę.

Po tym czasie, dzielę ciasto na trzy równe części. Każdą część, rozwałkowuję na posypanym mąką blacie na kształt koła, koło dzielę na 8 równych trójkątów. Na brzeg każdego trójkąta, daję łyżeczkę twardej marmolady, zwijam rogaliki od zewnętrznej strony do środka.

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia, rogaliki układam w niewielkich odstępach.  Rogale można posmarować rozkłóconym jajkiem, za pomocą pędzelka kuchennego.

Rogaliki krucho – drożdżowe piecz około 18 minut w temperaturze 190 stopni, powinny lekko wyrosnąć i się zarumienić. Gotowe odstaw do schodzenia na talerzyk lub kratkę. Można posypać cukrem pudrem 🙂

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Rogaliki gryczane z marmoladą z dzikiej róży - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów