Rogale Świętomarcińskie/ Rogale Marcińskie
Rogale Marcińskie ( zwane również Świętomarcińskie ) to taki obowiązkowy Must Have w listopadzie.
Na wszystkich blogach przepis na nie pojawia się już od początku miesiąca.
Dziś i ja mam dla Was przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego ( głównie z Poznania ) przygotowywany na 11 listopada z okazji dnia św. Marcina.
Ciasto półfrancuskie – delikatne i listkujące się, nadzienie z białego maku, orzechów i bakalii, to naprawdę silna pokusa!
Troszkę trzeba się potrudzić, żeby zrobić te rogale, ale uwierzcie mi, że warto!
Niebo w gębie!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 25 szt )
* mąka pszenna – 1 kg
* świeże drożdże – 45 g
* mleko – 500 ml
* cukier – 120 g
* dobrej jakości masło, min. 82% – 140 g
* jajko M/L – 2 szt
* żółtko – 3 szt
* sól – 0,5 łyżeczka
* zamrożone masło – 300 g
NADZIENIE:
* biały mak – 500 g
* biszkopty – 1000 g
* cukier puder – 300 g
* orzechy włoskie – 100 g
* migdały – 100 g
* rodzynki – 100 g
* skórka pomarańczowa – 50 g
* jajko – 3 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Pokruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
Jajka oraz żółtka ucieramy na puch, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłego mleka.
Wszystko razem mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z solą i zagniatamy ręcznie przez ok. 10 minut.
Po zagnieceniu powoli wlewamy roztopione, przestudzone masło i mieszamy aż ciasto wystygnie.
Przekładamy na stolnicę i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto ( podsypujemy mąką ), wałkujemy na prostokąt ok. 35×50 cm.
Zamrożone masło ścieramy na tarce i rozkładamy na 2/3 powierzchni ciasta zachowując odstępy przy krawędziach.
Składamy na 3 części, ponownie wałkujemy i jeszcze raz składamy.
Tak przygotowane przekładamy na deskę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.
Po tym czasie ponownie wałkujemy i składamy na 3 części – czynność powtarzamy jeszcze 2 x w godzinnych odstępach czasu.
Ps. jeśli ciasto będzie się kleić posypujemy je mąką!
Po ostatnim wałkowaniu składamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Wyjmujemy ok. 30 minut przed zwijaniem rogali.
NADZIENIE:
Wypukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 40 minut na małym ogniu, odsączamy, odcedzamy i zostawiamy na ok. 40 minut na sicie.
Tak odsączony mielimy 3 x, a następnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy.
Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
FORMOWANIE:
Ciasto dzielimy na 4 pasy.
Każdy z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszy bok ok. 23 cm.
Wycinamy trójkąty i na każdy nakładamy sporą ilość masy bakaliowej – zwijamy rogale i dokładnie sklejamy,
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej odrobiną mąki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i dostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut
Pieczemy ok. 17-18 minut / 190C.
Tak przygotowane smarujemy lukrem ( cukrem pudrem zmieszanym z wodą ) i posypujemy prażonym orzeszkami.
Smacznego!