Rogale Świętomarcińskie/ Rogale Marcińskie

Rogale Świętomarcińskie/ Rogale Marcińskie

 Rogale Marcińskie ( zwane również Świętomarcińskie ) to taki obowiązkowy Must Have w listopadzie. 

Na wszystkich blogach przepis na nie pojawia się już od początku miesiąca.

Dziś i ja mam dla Was przepis na Najlepsze Rogale Marcińskie – czyli tradycyjny wypiek dla obszaru województwa wielkopolskiego ( głównie z Poznania ) przygotowywany na 11 listopada z okazji dnia św. Marcina.

Ciasto półfrancuskie – delikatne i listkujące się, nadzienie z białego maku, orzechów i bakalii, to naprawdę silna pokusa!

Troszkę trzeba się potrudzić, żeby zrobić te rogale, ale uwierzcie mi, że warto!

Niebo w gębie!

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE / ROGALE MARCIŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( ok. 25 szt )

* mąka pszenna – 1 kg

* świeże drożdże – 45 g

* mleko – 500 ml

* cukier – 120 g

* dobrej jakości masło, min. 82% – 140 g

* jajko M/L – 2 szt

* żółtko – 3 szt

* sól – 0,5 łyżeczka

* zamrożone masło – 300 g

NADZIENIE:

* biały mak – 500 g

* biszkopty – 1000 g

* cukier puder – 300 g

* orzechy włoskie – 100 g

* migdały – 100 g

* rodzynki – 100 g

* skórka pomarańczowa – 50 g

* jajko – 3 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Pokruszone drożdże mieszamy z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 4 łyżkami ciepłego, ale nie gorącego mleka – odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.

Jajka oraz żółtka ucieramy na puch, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz resztę ciepłego mleka.

Wszystko razem mieszamy, wsypujemy mąkę przesianą z solą i zagniatamy ręcznie przez ok. 10 minut.

Po zagnieceniu powoli wlewamy roztopione, przestudzone masło i mieszamy aż ciasto wystygnie.

Przekładamy na stolnicę i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto ( podsypujemy mąką ), wałkujemy na prostokąt ok. 35×50 cm.

Zamrożone masło ścieramy na tarce i rozkładamy na 2/3 powierzchni ciasta zachowując odstępy przy krawędziach.

Składamy na 3 części, ponownie wałkujemy i jeszcze raz składamy.

Tak przygotowane przekładamy na deskę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.

Po tym czasie ponownie wałkujemy i składamy na 3 części – czynność powtarzamy jeszcze 2 x w godzinnych odstępach czasu.

Ps. jeśli ciasto będzie się kleić posypujemy je mąką!

Po ostatnim wałkowaniu składamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Wyjmujemy ok. 30 minut przed zwijaniem rogali.

NADZIENIE:

Wypukany mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 40 minut na małym ogniu, odsączamy, odcedzamy i zostawiamy na ok. 40 minut na sicie.

Tak odsączony mielimy 3 x, a następnie dodajemy biszkopty, orzechy, migdały, rodzynki i skórkę – jeszcze raz mielimy.

Tak przygotowaną masę mieszamy z cukrem i jajkami, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

FORMOWANIE:

Ciasto dzielimy na 4 pasy.

Każdy z nich wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i krótszy bok ok. 23 cm.

Wycinamy trójkąty i na każdy nakładamy sporą ilość masy bakaliowej – zwijamy rogale i dokładnie sklejamy,

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej odrobiną mąki.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem i dostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut

Pieczemy ok. 17-18 minut / 190C.

Tak przygotowane smarujemy lukrem ( cukrem pudrem zmieszanym z wodą ) i posypujemy prażonym orzeszkami.

Smacznego!

Zdjęcie - ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE / ROGALE MARCIŃSKIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów