Risotto z młodym groszkiem i długo dojrzewającą szynką
Risotto to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. W prawdzie nie jest to potrawa z kategorii tych błyskawicznych, ale minuty ciągłego mieszania warte są oczekiwania. Ten kremowy ryż można przyprawić na tysiąc sposobów- to jego kolejna zaleta. Jednego dnia jesz risotto z groszkiem, drugiego- ze szparagami, trzeciego- z grzybami i … ciągle nie masz dość!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Risotto z młodym groszkiem i długo dojrzewającą szynką Składniki
- ryż - 400 g, Arborio
- parmezan - 80 g
- masło - 80 g
- wino białe wytrawne - 200 ml
- bulion - 1 litr
- cebula - 1 szt
- groszek - świeży, 1 szklanka
- natka pietruszki - 2 łyżki, posiekana
- szczyporek - 2 łyżki, posiekany
- pieprz - świeżo mielony
- szynka - aromatyczna, np. Schwarzwaldzka, 4 plastry
Bulion doprowadzić do wrzenia. Na 2 łyżkach masła, na dużej patelni, zeszklić drobno posiekaną cebulkę, wrzucić ryż. Dokładnie wymieszać ryż z masłem tak, aby pokrył każde ziarenko. Wlać wino, zagotować przez 2 minuty. Teraz stopniowo (po chochli) dolewać gorący bulion; kolejną porcję wlewać na patelnię, gdy ryż wchłonie poprzednią dawkę. Cały czas mieszać!
Po ok. 40 minutach, gdy ryż jest prawie ugotowany, przyprawić danie natką, świeżym pieprzem, wrzucić groszek. Wyłączyć gaz pod patelnią, wrzucić tarty parmezan oraz resztę chłodnego masła. Wymieszać (ma powstać kremowy sos). Każdą porcję przybrać plastrem szynki, szczypiorkiem oraz świeżym pieprzem.