Risotto z małżami i pomidorkami koktajlowymi

Risotto z małżami i pomidorkami koktajlowymi

Marynowane w oliwie małże kupiłam pod wpływem impulsu jakiś czas temu, nie mając wówczas żadnego konkretnego nań pomysłu. Dawno jednak nie robiłam risotto, więc wybór padł właśnie na te potrawę. Małże świetnie zgrały się z pomidorkami koktajlowymi oraz nutą wina i parmezanu. Jeśli nie uda Wam się kupić marynowanych małży, śmiało można sięgnąć po mrożone, możliwe że nawet będą lepsze :) Oczywiście bezdyskusyjnie najlepsze byłyby świeże, w skorupkach, no ale jak się nie ma co się lubi... ;)

Zdjęcie - Risotto z małżami i pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RISOTTO Z MAŁŻAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
(2 porcje)
150g ryżu do risotto,
150g małży marynowanych w oliwie lub mrożonych (bez skorupek),
ok. 300ml lekkiego bulionu warzywnego,
garść pomidorków koktajlowych,
2 łyżki startego parmezanu,
100 ml białego wina, (wytrawnego lub półwytrawnego)
½ cebuli,
1 ząbek czosnku,
odrobina posiekanej papryczki chili (ilość wg uznania),
posiekana natka pietruszki,
1 łyżka oliwy,
1-2 łyżki masła,
sól morska i świeżo mielony pieprz

W rondlu lub na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić na małym ogniu. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, smażyć jeszcze pół minuty. Wsypać ryż i smażyć, mieszając, około 2 minuty. Następnie wlać białe wino, a gdy zostanie wchłonięte przez ryż, stopniowo dodawać partiami bulion. Gdy ryż wchłonie jedną porcję wywaru, dolać następną. Czynność powtarzać, do momentu aż ryż będzie prawie całkiem miękki.
Jeśli używamy mrożonych małży, w tym czasie na drugiej, niewielkiej patelni rozgrzać łyżkę masła i krótko je podsmażyć (około 1-2 minuty). Następnie dodać do ryżu pod koniec gotowania. Jeśli używamy marynowanych małży, wystarczy je odcedzić z zalewy.
Razem z małżami, do risotto dodać także przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, nieco natki pietruszki oraz 1 łyżkę parmezanu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze około 2-3 minuty.
Na talerzach każdą porcję posypać pozostałym parmezanem i udekorować natką.


(inspiracja)

Kategorie przepisów