Risotto z kurczakiem, kaki i granatem
Pierwszy raz zrobiłam risotto na słodko i muszę stwierdzić, że na pewno nie był to ostatni raz. Efekt był naprawdę wspaniały. Danie jest sycące, a jednocześnie lekkie. Kurczak doskonale komponuje się z mango i kaki, a dodatek pestek granatu czyni to danie wykwintnym i wyrazistym w smaku. Bardzo szybkie i proste do przygotowania. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
200 g ryżu do risotto
2 piersi z kurczaka
20 ml likieru pomarańczowego
600 ml bulionu warzywnego
1 owoc kaki
1/2 mango
1/2 granatu
oliwa
Kurczaka umyć i pokroić w kostkę.
Owoce obrać i pokroić w kostkę. Z granatu wydrążyć pestki.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić kurczaka i posmażyć. Po kilku minutach dodać ryż. Wszystko chwile razem przesmażyć. Dodać likier pomarańczowy.
Następnie zaczynamy stopniwo podlewać risotto bulionem mieszając za każdym razem.
Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie je podlewamy.
Po około 10 minutach dodajemy pokrojone na kawałki kaki i dokładnie mieszamy z ryżem. Po kolejnych 5 minutach dodajemy mango.
Dusimy do momentu aż ryż bedzie al dente. Pod koniec wrzucamy pestki granatu.
Podajemy natychmiast.
SMACZNEGO