Risotto z kurczakiem i granatem
Risotto z kurczakiem, mango i pestkami granatu – pierwszy raz zrobiłam risotto na słodko i muszę stwierdzić, że na pewno nie był to ostatni raz . Efekt był naprawdę wspaniały. Danie jest sycące, a jednocześnie lekkie. Kurczak doskonale komponuje się z mango i kaki, a dodatek pestek granatu czyni to danie wykwintnym i wyrazistym w smaku. Bardzo szybkie i proste do przygotowania. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
200 g ryżu do risotto
2 piersi z kurczaka
20 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
600 ml bulionu warzywnego
1 owoc kaki
1/2 mango
1/2 granatu
oliwa
Kurczaka umyj i pokrój w kostkę.
Owoce obierz i pokrój w kostkę. Z granatu wydrąż pestki.
Olej rozgrzej na patelni, wrzuć kurczaka i podsmaż. Po kilku minutach dodaj ryż. Wszystko chwile razem przesmaż delikatnie mieszając. Dodaj likier pomarańczowy.
Następnie zaczynamy stopniwo podlewać risotto bulionem mieszając za każdym razem.
Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie je podlej.
Po około 10 minutach dodaj pokrojone na kawałki kaki i dokładnie wymieszaj z ryżem. Po kolejnych 5 minutach dodaj mango.
Dusimy do momentu aż ryż będzie al dente.( W zależności od ryżu całość trwa około 15 minut). Pod koniec wrzuć pestki granatu.
Podawaj natychmiast.
SMACZNEGO