Risotto z koprem włoskim

Risotto z koprem włoskim

Zdjęcie - Risotto z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pyszne połączenie ryżu z fenkułem czyli koprem włoskim. Niezwykle delikatne, aksamitne risotto przygotowane tradycyjną metodą to doskonałe, dietetyczne i proste do wykonania danie dla każdego , kto ma problemy trawienne lub "cierpi " z powodu przejedzenia.
.....a po tłustym czwartku zdarza się bardzo często, że następnego dnia mamy ochotę na coś lekkiego. Koper włoski jest właśnie tym cudownym warzywem, które przynosi ulgę przejedzonym brzuszkom, Zdjęcie - Risotto z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami a jeśli połączymy go z ryżem efekt gwarantowany /pozostałe dodatki w-g naszych gustów i możliwości/ Składniki: /4 porcje/

Zdjęcie - Risotto z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 280 g ryżu carnaroli
  • 1 świeży koper włoski
  • 1 /2 cebuli
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego/ użyłam musujące prosecco/
  • ok.600-700m l bulionu warzywnego
  • 30 g startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki sera ricotta
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Zdjęcie - Risotto z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami -Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.
-Warzywa obrać. Natkę kopru pozostawić do dekoracji..Cebulę drobno posiekać, koper i marchew pokroić w cienkie paseczki. -Na głębokiej patelni/.lub w rondelku z grubym dnem / rozgrzać oliwę, dodać cebulę i krótko podsmażyć/ nie rumienić/. -Dodać warzywa, wymieszać i poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. -Wsypać ryż, połączyć z warzywami, krótko podsmażyć. -Wlać wino, podkręcić ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu. -Dodać bulion warzywny w takiej ilości by całkowicie pokrywał powierzchnię i mieszając kontynuować gotowanie na małym ogniu. -W miarę wchłaniania płynu przez ryż dolewać stopniowo bulion i gotować ryż/ najlepiej al dente/ ok.15-17 minut . -Kiedy risotto uzyska żądaną konsystencję ,zdjąć naczynie z ognia, dodać starty parmezan, masło, i energicznie wymieszać. Dodać ricottę, nasiona kopru i połączyć z risotto. -Doprawić do smaku , przełożyć na talerze i ozdobić świeżą gałązką koperku. Zdjęcie - Risotto z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Risotto z koprem włoskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów