Risotto z grzybami i frutti di mare

Risotto z grzybami i frutti di mare

Przepis na to pyszne risotto znalazłam na opakowaniu włoskiego ryżu arborio. Jeśli lubicie risotto, warto wypróbować tę recepturę :)

Składniki:

300 g ryżu arborio

250 g mieszanych owoców morza (mogą być mrożone)

30 g suszonych grzybów

400 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki)

1 cebula

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

200 ml białego wytrawnego wina

ewentualnie bulion

sól, pieprz

Rozmroź owoce morza, jeśli korzystasz z mrożonych. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, następnie pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle z oliwą. Wsyp ryż, smaż do momentu, aż ryż wchłonie cały tłuszcz. Wtedy dolej połowę wina i nadal duś na niewielkim ogniu. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dorzuć grzyby, owoce morza i pomidory, podlej pozostałym winem, i duś, ciągle mieszając. Jeśli ryż będzie wciąż twardy, możesz dodać bulion. Dopraw potrawę solą i pieprzem, podawaj z białym winem.

Zdjęcie - Risotto z grzybami i frutti di mare  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów