Risotto z grzybami i frutti di mare
Przepis na to pyszne risotto znalazłam na opakowaniu włoskiego ryżu arborio. Jeśli lubicie risotto, warto wypróbować tę recepturę :)
Składniki:
300 g ryżu arborio
250 g mieszanych owoców morza (mogą być mrożone)
30 g suszonych grzybów
400 g krojonych pomidorów (mogą być z puszki)
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
200 ml białego wytrawnego wina
ewentualnie bulion
sól, pieprz
Rozmroź owoce morza, jeśli korzystasz z mrożonych. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, następnie pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj i podsmaż na maśle z oliwą. Wsyp ryż, smaż do momentu, aż ryż wchłonie cały tłuszcz. Wtedy dolej połowę wina i nadal duś na niewielkim ogniu. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dorzuć grzyby, owoce morza i pomidory, podlej pozostałym winem, i duś, ciągle mieszając. Jeśli ryż będzie wciąż twardy, możesz dodać bulion. Dopraw potrawę solą i pieprzem, podawaj z białym winem.