Rhubarb pie - ciasto z rabarbarem :)

Rhubarb pie - ciasto z rabarbarem :)

Pie to rodzaj ciasta popularnego szczególnie w Anglii, USA, Australii i Nowej Zelandii. Jego cechą charakterystyczną jest obfite nadzienie, słodkie lub słone, zapieczone między dwoma warstwami kruchego ciasta, które tworzy chrupiącą i pyszną skorupkę. Czasami można spotkać przepisy zawierające tylko górną warstwę ciasta. Najbardziej znanym ciastem tego rodzaju jest apple pie, czyli rodzaj szarlotki :) Ja swój pie upiekłam z rabarbarem, bazując na przepisie Dorotus. Poniżej podaję wersję z moimi niewielkimi zmianami. Osobno zapiekłam najpierw spód, ponieważ znając siebie i mój piekarnik, gdybym tego nie zrobiła, NA PEWNO otrzymałabym na spodzie miękki i mokry zakalec ;) A tak – wyszło kruche, listkujące się ciasto zarówno na górze, jak i na dole. A w środku masa pysznego, bardzo słodkiego rabarbaru... :) Nam najbardziej smakował na ciepło, podany z gałką lodów waniliowych :)
Zdjęcie - Rhubarb pie - ciasto z rabarbarem :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RHUBARB PIE

ciasto: 450g mąki, 220g masła, 1 łyżeczka cukru pudru, szczypta soli, kilka łyżek zimnej wody
nadzienie: 6 szklanek rabarbaru, obranego i pokrojonego w kostkę 1 szklanka cukru (można mniej, np. ¾ szklanki), ½ łyżeczki cynamonu, 4 łyżki mąki ziemniaczanej
+ dodatkowo 2 łyżki mleka do posmarowania ciasta i 2-3 łyżki cukru do posypania

Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, cukrem pudrem i solą na drobną kruszonkę. Dodając zimną wodę, sprawnie zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć i przekroić na 2 prawie równe części. Tę mniejszą zawinąć i z powrotem schować do lodówki, a większą rozwałkować na okrągły placek. Wyłożyć nim dno i boki formy do tarty o średnicy 28 cm. Dno ponakłuwać widelcem i zapiec w mocno nagrzanym piekarniku (200 stopni) na jasnozłocisty kolor. W tym czasie pokrojony rabarbar wymieszać z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Na zapieczony spód ciasta wyłożyć rabarbar. Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim placek, w razie potrzeby okroić brzegi. Wyciąć otwory, aby nadmiar wilgoci mógł odparować. Za pomocą pędzelka posmarować wierzch brzegiem i posypać cukrem kryształem. Piec przez 15 minut w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 25 minut.

Zdjęcie - Rhubarb pie - ciasto z rabarbarem :) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów