Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną

Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną
Zdjęcie - Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jesienny razowy orkiszowiec.Kombinacja smaków orzechów włoskich i słodka cierpkość żurawin sprawia,że chleb jest bardzo zrównoważony smakowo i pasuje do wielu dodatków.Przyznam szczerze,że jadłam z nim śledzie i smakował wyśmienicie,mój M.niestety zaprotestował i uznał ,że jedzenie śledzi z takim dziwolągiem to profanacja.Świetny efekt razowca uzyskałam dzięki użyciu razowej mąki orkiszowej nie ze sklepowej półki,ale ze świeżo zmielonego ziarna orkiszowego (drobny szrot).Chleb powstał na bazie przepisu -chleb jesienny J.Hamelmana.

Składniki :

180 g odświeżonego zakwasu orkiszowego
400 g mąki orkiszowej jasnej 630
Zdjęcie - Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami190 g mąki razowej orkiszowej
340 g wody
1 łyżeczka suchych drożdży
2 spore garście orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
1,5 łyżeczki soli

Wykonanie:
    Zdjęcie - Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody.Przykryć folią o odstawić na 12 godzin
  • umieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny.Wymieszać do połączenia składników,ewentulnie skorygować hydratację,dolewając nieco wody.Mieszać jeszcze około 3 minut do rozwinięcia siatki glutenowej.Teraz dołożyć posiekane orzechy,dodać żurawinę i mieszać tylko do połączenia składników.Przykryć folią i zostawić do wyrastania.Chleb powinien podwoić objętość.Trwa to od 1,5-2 godzin
  • piec w 240`C przez 15 minut,a potem obniżyć temperaturę do 215`C i piec kolejne 30 minut
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Kategorie przepisów