Razowe podpłomyki z kminkiem
Składniki:
- po 3 czubate łyżki mąki razowej i pszennej - 3 łyżki oliwy - około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody - kminek, sól - serek do smarowania, dymka, kolendra
Sposób przygotowania:
Wsypujemy mąki do miski, dolewamy oliwę i przyprawy, mieszamy, następnie stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto, na razie łyżką. Kiedy uznamy, że konsystencja jest ok (tak jak na makaron), zagniatamy ciasto ręką. Formujemy kulę, tniemy ją na 16 części, każdą z nich rozwałkowujemy podsypując mąką na cieniutkie placuszki. Im cieńsze, tym więcej bąbelków będą miały podpłomyki ;) Układamy je na suchej rozgrzanej patelni, pieczemy aż się zrumienią. Podawać je można właściwie ze wszystkim, ja posmarowałam serkiem i posypałam świeżą dymką i kolendrą :) Smacznego :)
- po 3 czubate łyżki mąki razowej i pszennej - 3 łyżki oliwy - około 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody - kminek, sól - serek do smarowania, dymka, kolendra
Sposób przygotowania:
Wsypujemy mąki do miski, dolewamy oliwę i przyprawy, mieszamy, następnie stopniowo dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto, na razie łyżką. Kiedy uznamy, że konsystencja jest ok (tak jak na makaron), zagniatamy ciasto ręką. Formujemy kulę, tniemy ją na 16 części, każdą z nich rozwałkowujemy podsypując mąką na cieniutkie placuszki. Im cieńsze, tym więcej bąbelków będą miały podpłomyki ;) Układamy je na suchej rozgrzanej patelni, pieczemy aż się zrumienią. Podawać je można właściwie ze wszystkim, ja posmarowałam serkiem i posypałam świeżą dymką i kolendrą :) Smacznego :)