Razowe naleśniki z warzywami
Na uczelni zaczął się zaliczeniowy hardkor. Nie ma czasu na nic, a nawet jak jest, to w taki upał nie chce się nic sensownego robić. Przeważnie leżę i paruję całą objętością ciała. Pies zrezygnował z foteli w salonie na rzecz chłodnej posadzki w łazience. Jeszcze trochę, a dołączę do niego. ;)
Po stresującym tygodniu udało mi się sprawić sobie przyjemność pysznym i zdrowym obiadem, który zrobiłam z myślą o akcji "Naleśnikowy Tydzień" u Nette7. Takie naleśniki jak te robię sobie od czasu do czasu, wrzucając warzywa, które akurat mam pod ręką. Ale brokuły + cukinia + marchewka to chyba moje ulubione połączenie. :)
RAZOWE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI
(dla 4 osób w porywach do 5)
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
szklanka mleka,
szklanka wody gazowanej,
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżka oliwy
farsz:
1 średnia cebula,
mały kawałek pora,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 350g marchewek,
300g mrożonych brokułów,
1 mała młoda cukinia,
150g żółtego sera,
sól i pieprz
bazylia, oregano, tymianek
2 łyżki oliwy
Składniki ciasta dokładnie połączyć ze sobą i odstawić na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać, dodać ewentualnie wody gdyby ciasto było za gęste i usmażyć naleśniki.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w paseczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru. Wrzucić marchewki, po około 2-3 minutach dodać brokuły. Gdy woda ponownie zawrze, odcedzić warzywa i przelać zimną wodą.
W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w talarki pora, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać pokrojoną w paseczki cukinię i smażyć na małym ogniu kilka minut, aż zmięknie. Dodać marchewki i podzielone na małe cząstki brokuły, doprawić solą, pieprzem i ziołami i smażyć jeszcze przez chwilkę.
Na naleśniki nakładać farsz, posypać startym serem, zwijać lub składać wedle uznania :) Włożyć na chwilę do gorącego piekarnika albo do mikrofali na 30 sekund, ażeby ser się stopił.
Po stresującym tygodniu udało mi się sprawić sobie przyjemność pysznym i zdrowym obiadem, który zrobiłam z myślą o akcji "Naleśnikowy Tydzień" u Nette7. Takie naleśniki jak te robię sobie od czasu do czasu, wrzucając warzywa, które akurat mam pod ręką. Ale brokuły + cukinia + marchewka to chyba moje ulubione połączenie. :)
RAZOWE NALEŚNIKI Z WARZYWAMI
(dla 4 osób w porywach do 5)
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
szklanka mleka,
szklanka wody gazowanej,
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżka oliwy
farsz:
1 średnia cebula,
mały kawałek pora,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 350g marchewek,
300g mrożonych brokułów,
1 mała młoda cukinia,
150g żółtego sera,
sól i pieprz
bazylia, oregano, tymianek
2 łyżki oliwy
Składniki ciasta dokładnie połączyć ze sobą i odstawić na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz wymieszać, dodać ewentualnie wody gdyby ciasto było za gęste i usmażyć naleśniki.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w paseczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru. Wrzucić marchewki, po około 2-3 minutach dodać brokuły. Gdy woda ponownie zawrze, odcedzić warzywa i przelać zimną wodą.
W rondlu lub na dużej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać pokrojonego w talarki pora, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać pokrojoną w paseczki cukinię i smażyć na małym ogniu kilka minut, aż zmięknie. Dodać marchewki i podzielone na małe cząstki brokuły, doprawić solą, pieprzem i ziołami i smażyć jeszcze przez chwilkę.
Na naleśniki nakładać farsz, posypać startym serem, zwijać lub składać wedle uznania :) Włożyć na chwilę do gorącego piekarnika albo do mikrofali na 30 sekund, ażeby ser się stopił.