Razowe ciasto z jagodami i migdałami
Jest to w miarę zdrowe ciasto z jagodami. Pyszne i lekkie, chociaż z "cięższej" mąki żytniej razowej. Z dodatkiem kefiru i niewielkiej ilości trzcinowego cukru. Robi się je szybko. Na wierzchu jest dużo jagód i trochę migdałów. Kiedy tylko temperatura wieczorem spadnie, zapraszam do pieczenia!
Razowe ciasto z jagodami i migdałami
/tortownica o średnicy 24 cm/
250g mąki żytniej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g cukru trzcinowego
5 łyżek kefiru
4 jajka
150g masła
350g jagód
garść migdałów
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Migdały posiekać i odstawić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać jajka, po wbiciu każdego zmiksować do połączenia się składników. Wsypać mąkę w kilku partiach na zmianę z dodawaniem kefiru. Po każdej części wymieszać dokładnie łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, ułożyć na nim jagody. Posypać migdałami. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Smacznego!