Razowe ciasto cynamonowe ze śliwkami
Pyszne ciasto ucierane ze śliwkami to idealna propozycja na wykorzystanie pierwszych śliwek :) Ciasto pomimo wykorzystania mąki razowej jest bardzo lekkie i puszyste. Oczywiście mąkę można zamienić na pszenną, a cynamon pominąć i uzyskamy wtedy klasyczny placek ze śliwkami. Robi się je błyskawicznie więc polecam spróbować!
Składniki:
- 250g miękkiego masła
- 250g drobnego cukru
- 5 jajek
- 250g mąki razowej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie bardzo cynamonowe wypieki możecie użyć 4/5)
- 1 łyżeczka octu
- 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750g śliwek (ja użyłam mieszańca)
Masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy po jednym jajku miksując po dodaniu każdego. Następnie dodajemy ocet i wymieszane wcześniej w oddzielnej misce suche składniki. Po dodaniu suchych składników miksujemy na małych obrotach tylko do wymieszania składników, aby nie powstał zakalec. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy w niej gotową masę. Na wierzch układamy ciasno umyte i przepołowione śliwki skórką do dołu. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto można posypać później cukrem pudrem.