Ramen z kurczakiem i pak choi
Moje dzieci uwielbiają zupy. Wszelkie. Bez wyjątku. Wykorzystuję tę ich miłość, by przemycić im w nich nowe smaki. Przy zupie jakoś nie protestują, więc to dobry sposób, by sprawdzić, co powiedzą na inne przyprawy czy wcisnąć im nielubiane warzywa (lub po prostu warzywa!)… Ramen z kurczakiem przypadł im tak do gustu, że nawet nie pytały, co to jest. Jest zupa, jest dobrze!
Japoński ramen to danie… chińskie. Choć od dawna nie nazywają tej potrawy „chińską”, bo w Japonii jest to określenie pejoratywne, to nie da się ukryć, że pochodzi ona z Chin. W Europie – obok sushi – jest chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni japońskiej. Na popularność ramenu złożyło sie wiele czynników – łatwość przygotowania, dostępność składników, różnorodność wariacji, atrakcyjny wygląd, a także (jeśli nie przede wszystkim) zawartość mięsa. Tradycyjnie japońskie zupy są warzywne lub rybne, a ramen można zrobić z każdego mięsa – kaczki, kury czy wieprzowiny, co bardziej wpisuje się w gusta europejskie.
Dodatkową zaletą tej zupy jest możliwość zabrania jej do pracy. Wystraczy do jednego pojemnika zapakować porcję makaronu, kurczaka, jajko i cebulkę, a do drugiego zupę – zupę podgrzewamy, zalewamy nią pozostałe składniki i mamy pyszny lunch na ciepło. Wystarczy mikrofalówka w biurowej kantynie, by móc cieszyć się ciepłym posiłkiem w środku pracowitego dnia. Gdy upały się skończą, ta propozycja może okazać się strzałem w dziesiątkę.
RAMEN Z KURCZAKIEM I PAK CHOI
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 drobne główki pak choi
- 2 zielone cebulki
- 180 g makaronu ramen
- 720 ml wywaru z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru, ok. 2 cm
- 4 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki przyprawy „5 smaków”
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
Jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo lub na półtwardo (wg preferencji). Ugotowane studzimy pod zimną, bieżącą wodą, by przerwać proces gotowania.
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu (najczęściej 3-4 minuty we wrzącej wodzie), odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą.
Kurczaka kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy na średnim ogniu. Smażymy kurczaka przez 5-6 minut. Zestawiamy z palnika.
Do rondla wlewamy wywar drobiowy, dolewamy sos sojowy i dodajemy przyprawy: chili, przyprawę „5 smaków”, cukier, obrane i przeciśniętę przez praskę ząbki czosnku oraz starty na drobnych oczkach imbir. Wstawiamy, by się zupa zagotowała, a w tym czasie myjemy i szatkujemy pak choi. Gdy zupa zawrze, zmniejszamy temperaturę, dodajemy pokrojoną kapustę i gotujemy przez 5 minut.
Zieloną cebulkę myjemy i kroimy pod kątem. Jajka obieramy ze skorupek. Makaron przekładamy do miseczek (lub głębokich talerzy), na wierzchu układamy kurczaka oraz połówkę jajką. Zalewamy gorącą zupą i posypujemy zieloną cebulką. Podajemy od razu.
(przepis z drobnymi zmianami wg „Easy Food” May 2015) Advertisements