Ragout z wieprzowiny po grecku
Nie wiem, na ile greckie jest to danie, ale pewne jest to, że tak przyrządzona wieprzowina w towarzystwie gruszek tworzy bardzo smakowite danie :) Jeśli znudziły się wam tradycyjne gulasze, to polecam dla odmiany wypróbować takie ragout :)
Przepis znalazłam w książce „Gulasze i potrawki” H. Szymanderskiej.
RAGOUT Z WIEPRZOWINY PO GRECKU
(na 4 porcje)
800g wieprzowiny bez kości (łopatka),
1 duży por,
3 twarde gruszki,
pół szklanki białego wytrawnego wina,
4 łyżki oliwy,
1 łyżka cukru,
½ łyżeczki mielonego kminku,
½ łyżeczki pieprzu,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
½ łyżeczki cynamonu,
sól,
natka pietruszki,
szczypior z cebulki dymki,
koperek (opcjonalnie)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę posiekać.
W dużym rondlu lub patelni rozgrzać połowę oliwy, zeszklić cebulę, dodać kminek, pieprz, pieprz cayenne i cynamon. Smażyć kilkanaście sekund, mieszając, następnie dodać mięso i obsmażyć je na dużym ogniu. Wlać szklankę wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając i skrapiając winem (gdyby woda odparowała, uzupełnić jej ilość, tak aby mięso się nie przypaliło).
Pora oczyścić i pokroić w półtalarki, podsmażyć na drugiej patelni na reszcie oleju. Wlać ok. o,5 szklanki wody, poddusić kilka minut. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazda nasiennego. Dodać do porów, posypać cukrem i smażyć ok. 10 minut, delikatnie mieszając, aż cukier zacznie się lekko karmelizować. Pora i gruszki przełożyć do rondla z mięsem. Dusić razem kolejne 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Natkę pietruszki, szczypior i koperek posiekać, posypać danie.
Podawać z ryżem, kaszą lub kluskami (ja podałam ze spätzlami).
Przepis znalazłam w książce „Gulasze i potrawki” H. Szymanderskiej.
RAGOUT Z WIEPRZOWINY PO GRECKU
(na 4 porcje)
800g wieprzowiny bez kości (łopatka),
1 duży por,
3 twarde gruszki,
pół szklanki białego wytrawnego wina,
4 łyżki oliwy,
1 łyżka cukru,
½ łyżeczki mielonego kminku,
½ łyżeczki pieprzu,
½ łyżeczki pieprzu cayenne,
½ łyżeczki cynamonu,
sól,
natka pietruszki,
szczypior z cebulki dymki,
koperek (opcjonalnie)
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę posiekać.
W dużym rondlu lub patelni rozgrzać połowę oliwy, zeszklić cebulę, dodać kminek, pieprz, pieprz cayenne i cynamon. Smażyć kilkanaście sekund, mieszając, następnie dodać mięso i obsmażyć je na dużym ogniu. Wlać szklankę wody, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając i skrapiając winem (gdyby woda odparowała, uzupełnić jej ilość, tak aby mięso się nie przypaliło).
Pora oczyścić i pokroić w półtalarki, podsmażyć na drugiej patelni na reszcie oleju. Wlać ok. o,5 szklanki wody, poddusić kilka minut. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazda nasiennego. Dodać do porów, posypać cukrem i smażyć ok. 10 minut, delikatnie mieszając, aż cukier zacznie się lekko karmelizować. Pora i gruszki przełożyć do rondla z mięsem. Dusić razem kolejne 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Natkę pietruszki, szczypior i koperek posiekać, posypać danie.
Podawać z ryżem, kaszą lub kluskami (ja podałam ze spätzlami).