Ragout z mięsa mielonego z kalarepą
Mimo, że temperatury coraz wyższe, bywają dni, że przydaje się porządne rozgrzewające danie po długim spacerze. Najlepiej, by jego przygotowanie nie zajęło zbyt długo, było pożywne i pełne warzyw, najlepiej tych wiosennych, których przez zimę tak bardzo nam brakowało. Mając na uwadze wszystkie te podpunkty, a trochę z lenistwa, bo tak bardzo nie miałam ochoty na toczenie całej góry pulpetów, przygotowałam geste i pachnące ragout z mięsa mielonego – pożywny gulasz z dużą ilością gęstego sosu i warzyw.
Konsystencją przypomina bolognese, z powodzeniem też może wystąpić w roli sosu do tagliatelle, ale ja podałam go jako danie jednogarnkowe, potrawkę, która świetnie smakuje o każdej porze dnia, najlepiej z kawałkiem świeżego pieczywa. Porcją warzyw w tym przypadku jest słodka i krucha kalarepa, której smak po ugotowaniu nabiera zupełnie nowego wymiaru. Jeśli zdobędziecie warzywa pierwszej świeżości z liśćmi, również dodajcie je do ragout, będą pyszne.
Składniki:
(4 porcje)
- 500g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowo-wołowe)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 300ml bulionu
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 kalarepy z liśćmi
- 2-3 liście kapusty pekińskiej (opcjonalnie)
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- szczypta mielonego kminku
- sól/pieprzy/ cukier do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce. Całość wrzuć na rozgrzaną oliwę i zeszklij.
- Dodaj mięso mielone i rozdrobnij lekko widelcem. Podsmaż chwilę.
- Dodaj pokrojoną w kostkę kalarepę.Lekko dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe, kminek i bulion i duś aż kalarepka zacznie mięknąć. Nie powinno zająć to więcej niż 15-20 minut.
- posiekaj liście kalarepy (jeśli są świeże i jędrne) oraz liście kapusty pekińskiej i dodaj do ragout.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
- Gdy liści zaczną mięknąć dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie cukrem gdyby danie było zbyt kwaskowe.
- Zdejmij z ognia.
- Podawaj gorące z pieczywem.
Smacznego!