Raggmunk - szwedzkle placki ziemniaczane
Dziś pędzimy do Szwecji!
Jednym z najbardziej popularnych dań są tam placki ziemniaczane, które serwuje się w 2 wariantach – Rårakor, czyli takie zawierające prawie same ziemniaki i Raggmunk – bardziej przypominające naleśniki!
Podaje się je z dodatkiem smażonego boczku i konfitury z borówki brusznicy, która w tamtym kraju jest niesamowicie popularna i używana jak ketchup!
Są bardziej delikatne w smaku niż nasze placki ( za sprawą mleka ), ale równie pyszne!
Są świetnym pomysłem na obiad!
Jeśli nie chcecie próbować tej tradycyjnej wersji z boczkiem i konfiturą – zróbcie po swojemu – świetnie będą smakowały z gulaszem , kwaśną śmietaną albo sosem pieczarkowym!
Gwarantuję, że będą smakowały równie idealnie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* mleko – 0,5 szkl
* jajko – 1 szt
* mączyste ziemniaki – 400 g
* sól
* olej do smażenia
DODATKOWO:
* plastry boczku
* konfitura z brusznicy lub żurawiny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę mieszamy z mlekiem , jajkiem i solą, a następnie dodajemy starte na grubych oczkach ziemniaki.
Wszystko razem mieszamy i na rozgrzanym oleju smażymy średniej wielkości placuszki – na rumiano z 2 stron.
Podajemy z przesmażonym boczkiem i konfiturą – na gorąco!
Smacznego!