Racuchy z borówkami – bez laktozy
Dziś mam dla Was kolejny przepis na borówkowe pyszności!
Póki owoce są na targach trzeba z nich korzystać!
Są nie tylko bardzo smaczne , ale i przynoszą organizmowi wiele korzyści!
Mają największą zawartość przeciwutleniaczy ze wszystkich owoców deserowych – wspomagają odporność i zapobiegają infekcjom.
Są ważnym czynnikiem w profilaktyce antynowotworowej.
Wspomagają prawidłowe działanie układu moczowego ..
Można tak wymieniać i wymieniać!
Ukryte w przepysznych racuszkach tworzą fantastyczne dania zarówno na leniwe śniadanie , jak i słodki obiad do zjedzenia np. pod gołym niebem!
Polecam!
SKŁADNIKI :
* mąka pszenna – 1 szkl
* mleko sojowe – 1 szkl ( oczywiście osoby tolerujące laktozę mogą użyć zwykłego )
* cukier trzcinowy – 3 łyżki
* sól – 1 szczypta
* borówki – ok. 150 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
W misce mieszamy suche składniki , a następnie dodajemy mleko ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli tak nie jest dolewamy mleka lub dosypujemy mąki ).
Na patelni rozgrzewamy olej , kładziemy porcję ciasta , posypujemy obficie borówkami i smażymy z jednej i drugiej strony na złoto.
Podajemy posypane cukrem pudrem!
Smacznego!