Racuchy – szybkie i puchate z sosem truskawkowym
Uwielbiamy racuchy, puszyste i delikatne z dodatkiem owoców. Postanowiłam przećwiczyć wersję ekspresową w ich robieniu, bo oczekiwanie na wyrośniecie ciasta zawsze skutecznie mnie zniechęcało. Rezultat zaskoczył mnie bardzo, ale to bardzo pozytywnie. Są równie pyszne i puchate jak przy długotrwałym wyrastaniu! Tą wersje będę robić przy każdej nadarzającej się okazji. Prosto, szybko i przepysznie!
SKŁADNIKI:
350 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
200 ml letniego mleka
1 jajko
sos:
250 g truskawek
2 łyżki cukru
150 g wody
1 kisiel truskawkowy Słodka Chwila
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, pokruszone drożdże, cukier i mleko. Całość zmiksuj mikserem końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodaj jajko i mikserem wyrób gładkie i jednolite ciasto.
Miskę z ciastem umieść w drugiej misce lub zlewie z ciepłą wodą i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Patelnie mocno rozgrzej, wlej niedużą ilość oleju i nakładaj łyżką racuszki. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone odkładaj na ręczniki papierowe, by wchłonęły tłuszcz.
Truskawki pokrój na połówki i na ćwiartki, zalej wodą i zagotuj. Posłodź. Zdejmij z ognia i wsyp kisiel. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
Gotowe racuchy polej sosem truskawkowym – i od razu zostaw sobie jeden racuch na talerzu, bo jak podasz rodzinie to się już nie załapiesz;)